ГоловнаПолітика

Зеленський провів "довгу розмову" з Путіним через загибель військових біля Павлополя

Президент сподівається якомога швидше зустрітися з лідерами Нормандської четвірки.

Зеленський провів "довгу розмову" з Путіним через загибель військових біля Павлополя
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський вранці 7 серпня провів "довгу розмову" з президентом Росії Володимиром Путіним через загибель військових біля Павлополя.

Про це він розповів на брифінгу.

"Сьогодні вранці, щойно, я розмовляв із президентом Росії Путіним з цього приводу. Сказав йому, що це нас не наближає до миру. Я дуже прошу вплинути на ту сторону, щоб вони припинили вбивство наших людей. Друге питання, яке я порушив - що ми продовжуємо розмінування і нам потрібно скоротити з тієї сторони терміни будівництва моста", - сказав Зеленський.

За його словами, пізніше в середу в нього запланована телефонна розмова з президентом Франції Еммануелем Макроном і, можливо, з канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

"[Хочу] домовитися про термінову зустріч, щоб ми не говорили більше "цього року повинна бути зустріч у Нормандському форматі". А скільки ще людей можуть загинути цього року?" - сказав президент України.

"Нам потрібно терміново, найближчим часом зустрітися з лідерами Нормандської четвірки, подивитися одне одному в очі і припинити цю війну", - сказав Зеленський.

Зеленський також повідомив, що інцидент у Павлополі може вплинути на програму його візиту в Туреччину.

"Я вже мав летіти у Туреччину. Зараз будемо терміново вилітати. Якщо щось у нас відбудеться, то мені доведеться повертатися. Турецька сторона про це знає, президент Ердоган ставиться з розумінням. Але я сподіваюся, що все буде нормально", - сказав Зеленський.

Начальник Генштабу Руслан Хомчак, який був на брифінгу, зі свого боку сказав, що від початку перемир'я 21 липня втрати Збройних сил України склали шість осіб загиблими і дев'ять пораненими.

Кількість обстрілів за цей час скоротилася, більшість із них мали провокаційний характер. Але були поодинокі випадки, коли бойовики стріляли прицільно.

Один із них трапився напередодні в Павлополі і привів до загибелі чотирьох військових.

"Це був постріл з гранатомета, була міна 82 мм, яка влучила просто в окоп, де військові проводили інженерне обладнання позицій. Відповідь військовослужбовці були готові дати, але, за нашою інформацією, противник покинув свої позиції", - розповів начальник Генерального штабу.

З півночі середи жодного обстрілу в зоні ООС не було.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram