ГоловнаПолітика

В аеропорту Лівії знищили український Іл з гуманітарним вантажем

Через 40 хвилин після інциденту фото і відео удару з'явилися на сайтах російських ЗМІ.

В аеропорту Лівії знищили український Іл з гуманітарним вантажем
ИЛ-76ТД. Иллюстративное фото
Фото: Скриншот с видео.

В аеропорту Місурата у Лівії ударами з дронів знищено літак Іл-76ТД української компанії Скайавіатранс з гуманітарним вантажем Міжнародної Організації Червоного Хреста.

Про це повідомляє LIGA.net з посиланням на директора компанії Олену Малахову.

Інформацію про напад на літак Іл-76ТД підтвердили у МЗС України. Дипломати займаються поверненням екіпажу в Україну.

Як розповіли у МЗС, борт виконував рейс з метою транспортування гуманітарного вантажу для потреб Товариства Червоного Півмісяця Лівії. Усі дозволи є в наявності, запевнили у МЗС. "В результаті атаки було знищено хвостову частину літака, легко поранено оператора екіпажу судна, а також знищені паспортні документи штурмана. Екіпаж судна у повному складі було евакуйовано у безпечне місце", - повідомили у МЗС.

Як розповіла Малахова, борт виконував рейс з Анкари у Місурату з гуманітарним вантажем в рамках співпраці з Міжнародною Організацією Червоного Хреста. За словами Малахової, у компанії є всі підтверджуючі це документи.

Приблизно о 3:17 ночі (за Київським часом), відразу після прибуття борта в аеропорт Місурата, коли почалося вивантаження товару, літак обстріляли за допомогою безпілотників.

Перший снаряд влучив у праве крило, після чого почалася пожежа. Частина екіпажу на той час вже покинула борт. Кілька людей у момент удару знаходилися у літаку, але встигли евакуюватися. Зараз екіпаж знаходиться у безпеці. Постраждалих немає.

За словами директора компанії, було кілька пострілів. Літак повністю знищений вогнем.

Малахова відзначила, що у нальоті брали участь два дрони, один з яких здійснював фото- і відеофіксацію. Через 40 хвилин після інциденту, за її словами, фото і відео удару з'явилися на сайтах російських ЗМІ і блогерів.

"Мені здається, що не без того, що Москва підтримує незаконний уряд генерала Хафтара, який намагається захопити владу у Лівії", - сказала Малахова.

Зараз компанія зв'язалася з українським консульством і намагається повернути екіпаж в Україну. Йдеться про вісім громадян.

З приводу вантажу точної інформації у Скайавіатрансу наразі немає. Імовірно, його знищено повністю.

Раніше Державіаслужба України заборонила будь-які польоти в Лівію через загострення ситуації в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram