ГоловнаПолітика

Генсек НАТО назвав конкуренцію великих країн однією із загроз безпеці Альянсу

Одна з причин неспокою - нечинність ядерного договору між РФ і США.

Генсек НАТО назвав конкуренцію великих країн однією із загроз безпеці Альянсу
Фото: EPA/UPG

Посилена конкуренція між Росією, США і Китаєм - одна з основних проблем, з якими стикаються НАТО і його союзники. Про це сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час промови в Новій Зеландії, передає "Інтерфакс-Україна".

"Дозвольте мені зупинитися на трьох основних проблемах, з якими стикаються і Нова Зеландія, і НАТО, союзники по НАТО. Перша - це посилення конкуренції між великими державами, суперництво великих держав", - сказав Столтенберг.

Він вважає, що зростання конкуренції цих держав підриває заснований на правилах порядок, повагу до міжнародних договорів і зобов'язань. Один з наслідків - нечинний з 2 серпня договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності.

Столтенберг зазначив, що Росія і так порушувала цей договір уже кілька років, при цьому створила нові ракети, здатні долетіти до європейських міст протягом декількох хвилин.

"Таким чином, зросла конкуренція великих держав, більш напориста Росія тисне на лад, базований на правилах, і останнім прикладом є знищення договору про РСМД", - сказав Столтенберг.

Прикладами наслідків зростання конкуренції наддержав він також назвав "незаконну анексію Криму" і "посилення російської присутності" в Сирії, а також "спроби Росії втрутитися і підірвати довіру до демократичних інститутів в низці країн НАТО і в інших країнах".

Генсек НАТО також відзначив очевидне піднесення Китаю, а серед інших загроз він назвав тероризм і кібертехнології.

Нагадаємо, вчора, 5 серпня, почалися піврічні військові навчання США і Південної Кореї. У Північній Кореї ці навчання засудили і заявили, що вони можуть поставити під загрозу ядерні переговори між Пхеньяном і Вашингтоном.

На знак незгоди КНДР наприкінці липня - на початку серпня здійснила три запуски балістичних ракет за 8 днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram