ГоловнаПолітика

Британська делегація закликала переглянути повернення Росії в ПАРЄ

Керівник британської делегації в ПАРЄ вважає побиття російських демонстрантів неприпустимим, це порушує Конвенцію прав людини.

Британська делегація закликала переглянути повернення Росії в ПАРЄ
Фото: zik.ua

Керівник британської делегації в ПАРЄ Роджер Гейл закликав переглянути повернення РФ у Парламентську асамблею Ради Європи через затриманих демонстрантів у Москві. Відповідну заяву Гейла опублікував на фейсбуці постійний представник Великобританії в ПАРЄ Крістофер Івон.

"Лише кілька тижнів тому ПАРЄ проголосувала за відновлення права Російської Федерації, і вже стало зрозуміло, що РФ не має наміру виконувати свої зобов'язання і дотримуватися стандартів ПАРЄ. Я сподіваюся, що Комітет міністрів розгляне це питання у вересні і ми повернемося до нього, коли ПАРЄ збереться на свою фінальну пленарну сесію на початку жовтня", - заявив Гейл.

Він вважає, що реакція влади в минулі вихідні, коли били і затримували демонстрантів і це бачив увесь світ, є неприйнятною.

Методи, які використовувала російська поліція, щоб «підтримувати порядок» під час передвиборного етапу виборів до Московської міської думи, не пропорційні будь-якій загрозі для громадського порядку. "Жорстокість, з якою кийки використовуються чоловіками... недопустима в будь-якому цивілізованому суспільстві", - додав Гейл.

Політик підкреслив, що Росія порушує Конвенцію про права людини, а реакція на мирні демонстрації чітко показує, чому переважна більшість членів делегації парламенту Великобританії виступає проти повернення прав російській делегації.

Нагадаємо, з 2014 року російська делегація в ПАРЄ була позбавлена основних повноважень. Вночі 25 червня ПАРЄ прийняла резолюцію, яка повертає Росії права голосу на засіданнях. Рішення підтримали 118 делегатів, 62 проголосували проти, 10 утрималися.

У Москві вже понад два тижні тривають масові виступи з вимогою зареєструвати незалежних кандидатів на виборах у Мосміськдуму. 3 серпня акцію провели у форматі прогулянки по Бульварному кільцю. В результаті поліція затримала понад 1000 осіб, у тому числі і понад 50 неповнолітніх. Повідомляли, що на розгоні акції в центрі Москви зауважили командира "Беркута" Сергія Кусюка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram