ГоловнаПолітика

СБУ викрила масштабне розкрадання коштів при реконструкції каналу "Тилігульський лиман - Чорне море"

Через махінації і неякісне проведення робіт гідротехнічна споруда стала непридатною до експлуатації.

Співробітники Служби безпеки України в рамках контррозвідувального захисту об'єктів критичної інфраструктури і протидії системної корупції викрили масштабні розкрадання державних коштів, призначених на реконструкцію з'єднувального каналу "Тилігульський лиман - Чорне море".

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

Оперативники спецслужби встановили, що посадові особи регіонального ландшафтного парку "Тилігульський" за результатами тендеру уклали договір на виконання ремонтних робіт з місцевим підрядним підприємством, генеральним директором якого є депутат обласної ради.

Після конкурсу частину робіт підрядник доручив одній з бізнес-структур регіону і перевів на її рахунок 20 млн гривень з 60 млн, виділених на реконструкцію. "Насправді фірма-субпідрядник не пов'язана з будівництвом або реконструкцією гідротехнічних об'єктів і необхідної техніки і обладнання у неї не було", - зазначають у спецслужбі.

Щоб "відмити кошти" фігуранти провадження вносили в офіційні документи завідомо неправдиві відомості про обсяги виконаних робіт та вартість використаних будівельних матеріалів. Бюджетні кошти, які були переведені на рахунки комерційної структури, пізніше були перевели у готівку і привласнили.

"В результаті таких махінацій роботи з реконструкції були проведені неякісно, що призвело до швидкого руйнування гідротехнічної споруди та унеможливило її подальшу експлуатацію. Тому для відновлення зруйнованих об'єктів з бюджету планувалося виділити ще понад 35 млн гривень цьому ж підряднику", - йдеться у повідомленні.

Під час обшуку у виконавця робіт правоохоронці виявили комп'ютерну техніку, електронні носії інформації, чорнові записи, бухгалтерську документацію та інші матеріали, що підтверджують протиправну діяльність.

Зараз депутату обласної ради - генеральному директору підприємства-підрядника будівництва повідомлено про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 і ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України, а виконавцю технічного нагляду будівництва, який визнав гідротехнічні споруди придатними до експлуатації, - за ч. 2 ст. 366 Кримінального кодексу України. Підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою і цілодобового домашнього арешту відповідно.

Тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин справи і притягнення до відповідальності інших посадових осіб, можливо причетних до розкрадання бюджетних коштів.

Реконструкція з'єднувального каналу почалася у 2016 році. До цього через замулювання, починаючи з 2007 року, лиман мілів, а солоність води в ньому істотно зросла. Передбачалося, що з'єднання лиману з морем дозволить оздоровити водойму.

У грудні 2017 року Тилігульський лиман, який знаходиться на території Одеської та Миколаївської областей, з'єднали з Чорним морем.

Тилігульський лиман розташований на території Одеської та Миколаївської областей. Він завдовжки близько 80 км, ширина коливається від 200 метрів до 3,5 кілометри, глибина сягає 19 метрів. У лиман впадає річка Тилігул. На східному і західному берегах лиману розташовані два однойменні регіональні ландшафтні парки: Тилігульський регіональний ландшафтний парк (Одеська область) і Тилігульський регіональний ландшафтний парк (Миколаївська область). Тилігульський лиман входить у міжнародний список водойм Рамсарської конвенції про захист водно-болотних угідь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram