ГоловнаПолітика

Україна активізує діалог з НАТО через припинення ракетного договору між Росією і США

Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності між США і Росією втратив силу 2 серпня.

Україна активізує діалог з НАТО через припинення ракетного договору між Росією і США
Фото: пресс-служба президента Украины

Україна має намір активізувати діалог з Організацією північноатлантичного альянсу через припинення дії Договору між США і Росією про ліквідацію їх ракет середньої і малої дальності.

Про це йдеться у заяві українського МЗС.

У документі підкреслюється, що в Україні розчаровані припиненням дії ДРСМД через ситуацію, яку створила навколо нього Росія, і розуміють вимушеність дій США.

Україна спільно з США засудила розробку і випробування Росією балістичної ракети РС-26 "Рубіж" на дальність близько 2200 км, а також розширення бойових характеристик оперативно-тактичного ракетного комплексу "Іскандер-М".

Крім того, МЗС висловило стурбованість тим, що Росія розмістила ракети у зоні досяжності деяких європейських столиць.

У МЗС нагадали, що формально не будучи стороною Договору про РСМД, Україна дотримувалася його положень протягом всього терміну його дії. У 1988-1991 рр. в Україні були ліквідовані усі балістичні та крилаті ракети наземного базування малої (від 500 до 1000 кілометрів) і середньої дальності (від 1000 до 5500 кілометрів), а також 25 об'єктів, пов'язаних з ними.

"У відповідь на агресивні дії Росії і з огляду на припинення дії Договору про РСМД Україна активізує діалог з НАТО для обговорення можливих шляхів зміцнення обороноздатності всього східного флангу Альянсу", - йдеться у заяві українського зовнішньополітичного відомства.

На початку цього року Америка і НАТО теж звинувачували Росію в порушенні цього пакту, проте Москва все заперечувала. Американці заявили, що у них є докази того, що Росія розгорнула декілька ракет 9М729, відомих НАТО як SSC-8. Ракети здатні пролетіти понад 500 кілометрів. Російські військові, натомість, стверджували, що 9М729 не може подолати 500-кілометрову відстань.

Через це 2 лютого Сполучені Штати призупинили виконання своїх зобов'язань за Договором про ліквідацію ракет середньої і малої дальності. Потім був шестимісячний термін остаточного виходу з ДРСМД, він спливає  сьогодні.

4 березня 2019 року президент Росії Володимир Путін підписав указ про призупинення Росією виконання Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД). У тексті указу було сказано, що рішення було прийнято "через порушення США своїх зобов'язань за договором".

3 липня президент РФ Володимир Путін підписав закон про припинення участі Росії в Договорі про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД), чим офіційно підтвердив вихід з договору.

2 серпня договір між США і Росією про ліквідацію ракет середньої і малої дальності офіційно завершився.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram