ГоловнаПолітика

Держприкордонслужба заявила про недофінансування на 938 млн грн

Борги з невиплати працівникам коштів на оздоровлення становлять 291,4 млн грн.

Держприкордонслужба заявила про недофінансування на 938 млн грн
Сергей Дейнеко
Фото: Lb.ua

Голова Державної прикордонної служби України Сергій Дейнеко заявив про недофінансування відомства на 938 млн грн і назвав цю ситуацію катастрофічною, оскільки вона призвела до підвищення соціального напруження серед співробітників прикордонної служби.

Про це Дейнеко розповів в інтерв'ю BBC Україна.

"На цей момент борги, які накопичилися за невиплату підлеглим грошової допомоги на оздоровлення, становлять 291,4 млн грн. Тобто прикордонники з березня не отримують цієї допомоги. Така ситуація призвела до підвищення соціального напруження", - підкреслив голова Держприкордонслужби.

На його думку, одна з причин недофінансування - виборчий процес в Україні і непропорційне підвищення окладів у системі Міноборони.

"П'ятий президент Петро Порошенко обіцяв прикордонникам підвищити зарплату на 30%, як і всім іншим військовим. Тільки в інших структурах виявився кращий запас міцності, наприклад, у Міністерства оборони", - зазначив Дейнеко.

Крім того, однією з проблем також є забезпечення Держприкордонслужби паливно-мастильними матеріалами. Голова відомства навів приклад: порівняно з латвійськими прикордонниками українські забезпечені в 4-5 разів гірше.

Щоб вирішити питання з недофінансуванням, потрібно вносити зміни до держбюджету.

"Ми своїми силами можемо змінити призначення певних платежів, але не в такому обсязі, щоб повністю вирішити проблему. Однозначно постраждає питання будівництва житла, я ще більше зменшу закупівлю паливно-мастильних матеріалів, але це крапля в морі", - додав Дейнеко.

Нагадаємо, США подарують українським прикордонникам два катери, щоб розвивати інфраструктуру морських підрозділів. Відзначають, що Америка сприятиме розвитку корабельно-катерного складу Держприкордонслужби України. Крім того, Сполучені Штати виділили $4 млн на створення швидкої групи реагування в Маріуполі та Бердянську.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram