ГоловнаПолітика

Зеленський хоче, щоб у Черкасах був аеропорт

Президент поцікавився, скільки часу й коштів потрібно для реконструкції аеропорту. 

Зеленський хоче, щоб у Черкасах був аеропорт
Фото: president.gov.ua

Під час робочої поїздки до Черкаської області президент Володимир Зеленський оглянув Черкаський аеропорт.

Про це повідомляється на сайті президента.

Зеленський поцікавився, скільки потрібно коштів і часу, щоб повністю завершити комплекс ремонтних робіт. За словами місцевих чиновників, для цього необхідно два роки і близько 750 млн гривень, при цьому будівництво можна розбити на черги й паралельно запустити авіасполучення.

"Ви зверталися до бізнесу, великих підприємств області, щоб вони допомогли з фінансуванням?" - запитав президент. Заступник керівника Офісу президента Олексій Гончарук йому пояснив, що переговори з бізнесом ведуться, але бізнес чекає формування нового уряду.

"Ми хочемо, щоб у Черкасах був аеропорт", - наголосив Зеленський.  

Фото: president.gov.ua

Директор аеропорту Іван Далібожак зазначив, що капітальний ремонт злітно-посадкової смуги було розпочато в 2018 році. Вартість робіт - 128 млн гривень. Також, за його словами, є проєктна документація на перон і рульову доріжку. Далібожак наголосив, що з Черкас до Києва веде єдина дорога, тому також є необхідність і в авіасполученні.

Директор аеропорту зазначив, що до 1 грудня злітну смугу планують здати в експлуатацію.

"А техніка сьогодні з'явилася, чи була? Дуже багато областей, де техніка з'являється в день мого виїзду", - сказав Зеленський.

Нагадаємо, аеропорт "Черкаси", був побудований в 1984 році і на той час вважався одним з найбільших на території України. Однак, з розпадом СРСР аеропорт утратив свій міжнародний статус і став обслуговувати внутрішні чартерні рейси і в основному використовувався як запасний аеродром. У 1997 році аеропорт припинив приймати літаки, а в 2001 був закритий через проблеми з фінансуванням.

У 2007 році він отримав новий сертифікат і відновив свою роботу. З 2007 по 2009 роки аеропорт був реконструйований, на ньому відновили злітну смугу й аеровокзал. З 2011 року аеропорт працював не за призначенням через через близькість аеропорту "Бориспіль" (200 км). "Черкаси" також вважаються запасним на випадок непередбачених ситуацій і поганих погодних умов.

У 2016 році була розроблена урядова програма з відновлення місцевих аеропортів, згідно з яким Черкаський аеропорт передали Міністерству інфраструктури.

У 2018 році, щоб погасити заборгованість із зарплат співробітникам аеропорту, на торги було виставлено 10 205 тонн асфальту, знятого під час фрезерування. Це покриття не використовувалося в діяльності підприємства. Сума заборгованості із заробітної плати перед співробітниками аеропорту становить понад 1 млн грн. Заборгованість перед працівниками аеропорту накопичувалася з 2000 року.

Державна виконавча служба продала на торгах OpenMarket (ДП "СЕТАМ" Міністерства юстиції) 10 лотів з асфальтом за 1,23 млн гривень.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram