ГоловнаПолітика

Зеленський доручив створити єдиний вебпортал електронних послуг

Президент наказав Кабміну впорядкувати держреєстри.

Зеленський доручив створити єдиний вебпортал електронних послуг
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів забезпечити створення єдиного вебпорталу електронних послуг.

Про це йдеться в указі голови держави №558/2019 від 29 липня.

Президент доручив Кабміну в тримісячний термін провести аудит роботи національних електронних інформаційних ресурсів. За його підсумками уніфікують нормативні засади їхньої роботи з використанням єдиного унікального ідентифікатора фізособи.

Також протягом цього терміну передбачено активізувати наповнення Єдиного державного демографічного реєстру та створити єдиний реєстр адрес вулиць.

Протягом 6 місяців уряд повинен верифікувати й узгодити набори даних фізосіб у різних реєстрах, передусім у демографічному реєстрі, реєстрі актів цивільних станів, реєстрі платників податків, електронній базі з питань освіти, електронній системі охорони здоров'я і реєстрі виборців.

"Сьогодні в Україні налічується понад 350 державних реєстрів, більшість із яких функціонують абсолютно неефективно і непрозоро. Це головна причина виникнення рейдерства, корупції та інших схем за наявності різноманітних державних послуг, наприклад у будівельній або земельній сферах", - прокоментував указ радник Зеленського Михайло Федоров.

Після цього буде можливим створення єдиного вебпорталу електронних послуг.

"Зараз ми проводимо дослідження корупції у сфері адміністративних послуг. Уже точно можна сказати, що це мільярди гривень на рік із кишень українців. Тому ми сформували перелік близько 200 найважливіших послуг для громадян і бізнесу, щоб передусім запровадити їхнє надання в режимі онлайн. Кожен українець зможе бачити наш план і перебіг реалізації цих завдань на спеціальному сайті", - сказав Федоров.

На єдиному вебпорталі держпослуг слід передбачити можливість проведення опитувань щодо кроків і проєктів у різних сферах життя.

Кабміну доручають до кінця року перевести в електронну форму послуги, пов'язані з народженням дитини, реєстрацією її місця проживання, реєстрацією платника податків під час оформлення паспорта громадянина України вперше, а у 2020-2021 - інших пріоритетних послуг.

Також указом починається робота над проведенням електронних виборів і електронного перепису населення в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram