ГоловнаПолітика

Росія під виглядом навчань перекрила чверть Чорного моря

Експерти розглядають ці дії як черговий акт гібридної агресії на морі.

Росія під виглядом навчань перекрила чверть Чорного моря
Фото: yandex.ua

Російська Федерація з 24 липня перекрила п'ять районів Черного моря, сумарна площа яких становить 118,5 тисяч квадратних кілометрів.

Це понад чверть площі всього моря, повідомляє Український мілітарний портал.

Зазначається, що вказані райони фактично перекривають звичні й рекомендовані міжнародні морські судноплавні шляхи в Болгарію, Грузію, Румунію та Україну, майже блокуючи морське сполучення з цими країнами.

Термін дії міжнародних приписів №280, №287A, №287B і 0817/2019 - 19 серпня.

Фото: mil.in.ua

Чіткої причини закриття не зазначається, частину ділянок названо як "з небезпечною навігацією і небезпекою плавання", частину закрито для проведення заходів бойової підготовки.

Як зазначає видання, РФ не має стільки наземних і надводних сил, щоб була потреба в перекритті такої площі у відповідних районах для проведення комплексу заходів бойової підготовки. Також у неї немає необхідної кількості плавзасобів для контролю і перекриття відповідних районів для гарантування безпеки судноплавства і, насамперед, риболовлі та окремих підприємств рибного промислу, які не завжди можуть отримати відповідні приписи в термін.

"Тому варто розглядати ці дії як черговий акт гібридної агресії на морі, тепер уже не тільки проти України, а й інших країн Чорноморського регіону", - наголошується в матеріалі.

До цього перед самим початком навчань Sea Breeze 2019 Росія міжнародним приписом 0698/2019 перекрила район площею 8000 квадратних кілометрів у Чорному морі, де мала розташуватися одна з локацій міжнародних навчань за участю кораблів України, Болгарії, Румунії, Грузії, Великої Британії та США.

Нагадаємо, 24 липня СБУ і військова прокуратура затримали російський танкер Neyma (раніше називався Nika Spirit), який 25 листопада 2018 року блокував українські військові кораблі в Керченській протоці, саме його дії призвели до захоплення українських кораблів і полону їхніх екіпажів.

Після затримання на танкері провели обшук і вилучили документи, записи радіоперемов під час конфлікту і бортових журналів з метою встановлення фактичних обставин 25 листопада 2018 року. Судно РФ визнано речовим доказом, готується клопотання до суду про його арешт.

Дізнавшись про це, Росія почала знову погрожувати Українській державі, обіцяючи «наслідки».

Незважаючи на це, Українська сторона відпустила екіпаж російського танкера. Пізніше, старший механік Neyma розповів, що українські силовики поводилися коректно й не грубили, а також не застосовували сили щодо екіпажу.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram