ГоловнаПолітика

Гройсман збирається перезапустити конкурс з розробки шельфу, який виграв ексдепутат Держдуми Пономарьов

Прем'єр вважає, що конкурс був недостатньо конкурентним і загалом не виправдав очікувань.

Гройсман збирається перезапустити конкурс з розробки шельфу, який виграв ексдепутат Держдуми Пономарьов
Фото: Михайло Маркив

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман збирається перезапустити конкурс щодо розробки газоносної ділянки "Дельфін" в Чорному морі, який виграв ексдепутат Держдуми Ілля Пономарьов. Про це чиновник повідомив на своїй сторінці в Facebook.

"Коли ми оголошували цей конкурс, розраховували на участь в ньому світових лідерів рівня Shell або Exxon. Перебіг конкурсу та його результати, які визначила міжвідомча комісія при Міненерго, показали, що конкурс був недостатньо представницьким, недостатньо конкурентним і загалом не виправдав очікувань в частині приходу на наш ринок гравців вищої світової ліги газовидобувників", - написав прем'єр.

Гройсман повідомив, що запропонує уряду розглянути можливість оголошення нового конкурсу для залучення компанії з видобутку газу на українському шельфі Чорного моря.

"Для України це питання не тільки енергетичної незалежності, а й геополітики, враховуючи безпосередню близькість газоносних ділянок в окупованому Криму", - підкреслив він.

Раніше повідомлялося, що компанія Trident Black Sea ексдепутата Держдуми Іллі Пономарьова визнана переможцем конкурсу з розробки на підставі угоди про розподіл продукції (УРП) вуглеводневої ділянки "Дельфін" на шельфі Чорного моря.

Усього в конкурсі брали участь чотири компанії: Caspian Drilling International Ltd, приватне акціонерне товариство "Укрнафтобуріння", Frontera Resources і Trident Black Sea.

Trident Black Sea – спеціально створена під конкурс компанія, яка на 90% належить Trident Acquisitions Corp і ще на 10% - ірландській San Leon Energy, яка веде видобуток в Албанії, Ірландії, Нігерії, Польщі та Іспанії, маючи портфоліо з 17 ліцензій в цих країнах. Крім того, є власний флот для проведення сейсмічних досліджень.

У травні 2019 року Пономарьов отримав українське громадянство.

Будучи в 2014 році депутатом Державної Думи РФ, Пономарьов єдиний проголосував проти окупації Криму. У жовтні 2015 року Держдума РФ дала Генеральній прокуратурі дозвіл на поміщення Пономарьова під варту за підозрою в пособництві в розтраті $750 тис. З коштів інноваційного фонду "Сколково". Через рік Пономарьова в РФ позбавили депутатського мандата "за невиконання посадових обов'язків".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram