ГоловнаПолітика

В аеропорту "Бориспіль" затримали фігурантку газової справи Онищенка

Жінка з 2016 року перебувала в розшуку.

В аеропорту "Бориспіль" затримали фігурантку газової справи Онищенка
Фото: mvs.gov.ua

У четвер, 25 липня, в аеропорту "Бориспіль" затримали фігурантку газової справи Онищенка, яка перебувала в розшуку із серпня 2016 року.

Про це повідомила пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Жінку підозрюють у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 (участь у злочинній організації), ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 (розтрата), ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво), ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 (відмивання грошей) Кримінального кодексу України.

Імені підозрюваної в повідомленні не вказано. На сайті НАБУ повідомляють про розшук у цій справі чотирьох підозрюваних, у тому числі двох жінок. Одна з них - мати Онищенка Інеса Кадирова.

Нагадаємо, за версією слідства, народний депутат Олександр Онищенко створив злочинну організацію, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року незаконно заробили понад 1,6 млрд грн на реалізації природного газу, видобутого в рамках договорів про спільну діяльність з "Укргазвидобуванням" .

У результаті таких дій ПАТ "Укргазвидобування" (100% акцій належать державній НАК "Нафтогаз України") було завдано збитків на понад 740 млн грн.

До "газової схеми" причетні 29 осіб. Серед них - двоє близьких людей, які виконували роль організаторів, решта - працівники "Укргазвидобування", юрист, фінансисти, керівники компаній та ін.

У рамках досудового розслідування вісім підозрюваних визнали свою провину і уклали угоди про визнання провини. Розслідування щодо ще 12 осіб також завершено: обвинувальні акти вже направлено до суду. Сім підозрюваних, у тому числі Онищенко, на момент завершення досудового розслідування в розшуку.

Справа Олександра Онищенка - одна з перших гучних в активі НАБУ.

5 липня 2016 року Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт депутата Онищенка. На момент голосування нардеп уже втік за кордон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram