ГоловнаПолітика

ГПУ підготувала підозри керівництву і суддям Окружного адмінсуду Києва

ОАСК закидають втручання в роботу держорганів.

ГПУ підготувала підозри керівництву і суддям Окружного адмінсуду Києва
Фото: ukr.media

Національне антикорупційне бюро України і Генпрокуратура підготували підозру керівництву і чотирьом суддям Окружного адмінсуду Києва.

Про це на брифінгу в п'ятницю розповіли начальник управління спецрозслідування Генпрокуратури Сергій Горбатюк і директор НАБУ Артем Ситник, коментуючи обшуки в ОАСК.

"Підготовлено проєкт повідомлення про підозру стосовно керівництва і чотирьох суддів Окружного адміністративного суду саме за фактами втручання в діяльність Вищої кваліфікаційної комісії суддів і організації прийняття свідомо неправосудних рішень", - сказав Горбатюк.

Підозри спрямовані на узгодження генеральному прокурору.

За словами Горбатюка, факти корупції і втручання ОАСК у діяльність держорганів були виявлені під час розслідування справ про незаконні рішення суддів у період Революції гідності.

"Фактично відбувається системне втручання в розгляд справ судами з боку насамперед керівництва цього суду. Але не тільки в розгляд справ, а й у діяльність інших органів державної влади, вищих органів державної влади, в тому числі Конституційного Суду, міністерств, відомств, судів, що, за нашою оцінкою, фактично становить загрозу національній безпеці, тому що поза судовим процесом, можна сказати, в ручному режимі приймаються рішення", - сказав Горбатюк.

Генпрокуратура і НАБУ оприлюднили телефонні розмови голови ОАСК Павла Вовка та його заступника Євгена Аблова.

У них зафіксовані факти впливу керівництва суду на членів ВККС, депутатів Верховної Ради, співробітників ДБР, суддів Конституційного Суду (у справах про скасування відповідальності за незаконне збагачення і у справі про люстрацію) і членів ЦВК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram