ГоловнаПолітика

Гройсман відмежувався від Порошенка і розповів про конфлікти з ним

"У нас різні принципи і різні підходи. І так було завжди".

Гройсман відмежувався від Порошенка і розповів про конфлікти з ним
Фото: Макс Требухов

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що 2016 року він очолив уряд не як людина Петра Порошенка, а як компромісна фігура, і розповів, що всі три роки мав конфлікти з експрезидентом.

Про це Гройсман розповів в ефірі "Радіо НВ", відповідаючи на питання, чи не боїться він повторити долю Арсенія Яценюка і його партії "Народний фронт".

"Що сталося з "Народним фронтом"? "Народний фронт" 2014 року взяв на себе відповідальність, і Яценюк став прем'єром в дуже складні часи. Він узяв на себе відповідальність і ситуацію утримав у 2014-2015 роках. Хто його топив? Топив чинний тоді президент Петро Порошенко. Чому? На мій погляд, як молодого конкурента на наступних президентських виборах", - заявив Гройсман.

За його словами, Яценюка після відставки 2016 року мали замінити чи міністр закордонних справ Павло Клімкін, чи міністр фінансів Наталія Яресько. Однак жодна кандидатура не знайшла підтримки у Верховній Раді.

"Я виявився третім варіантом, компромісним, тому що я був спікером парламенту, мав нормальні відносини з депутатами, і вони мене охоче підтримали. Я став не тому, що мене хтось проштовхнув, а тому, що вже була безвихідна ситуація" , - розповів Гройсман.

Він стверджує, що напруження у відносинах між ним і Порошенком виникло ще 2015 року через місцеві вибори у Вінниці. "У 15-му році, коли були місцеві вибори, у Вінниці йшли дві партії: партія Порошенко і партія Гройсмана. Ми перемогли на цих виборах, і Петро Олексійович ображався дуже довго. Але наші команди навіть не сумісні були тільки тому, що в нас різні принципи і різні підходи. І так було завжди", - заявив Гройсман.

"У певний період ми працювали разом, і це правда. Я можу сказати, що йому є за що подякувати. У 2014 році він узяв на себе відповідальність. У низці рішень, які потрібно було прийняти в парламенті, він давав чіткий сигнал своїй фракції голосувати і підтримувати. Але я не можу подякувати за багато речей", - сказав він.

Гройсман стверджує, що Порошенко, зокрема, постійно перешкоджав у проведенні реформ.

"Будь-яка зміна, будь-яка реформа - домовитися з ним, щоб він дав сигнал команді голосувати, витрачалися місяці. От велика приватизація. Я вносив норму про англійське право - він був категорично проти, говорив: ні, це неправильно, у нас є українська система правосуддя", - розповів Гройсман.

"У нас був досить серйозний конфлікт щодо роботи з бізнесом. Я як прем'єр-міністр усе робив для того, щоб дерегуляцію робити, я постійно захищав бізнес, а всі його пси постійно на нього нападали. Я не міг із цим погодитися", - додав він.

Гройсман заявив, що він не скандаліст і розповідає про це зараз не через помсту, а щоб попередити, аби така ситуація не повторилася в майбутньому.

"Етап минув, образ у мене жодних. У мене є розбіжності, вони, я сказав би, морально-ціннісні", - підсумував прем'єр-міністр.

Нагадаємо, що в січні 2019 року Гройсман підтримав висунення Порошенка на другий термін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram