ГоловнаПолітика

"Двійники" вкрали перемогу у шести кандидатів від "Слуги народу", - "Опора"

Організацій-клонів "Слуги народу" нарахували понад 100 штук.

"Двійники" вкрали перемогу у шести кандидатів від "Слуги народу", - "Опора"
Фото: EPA/UPG

Технологія двійників, яку задіяли на позачергових виборах українського парламенту 21 липня, відчутно вплинула на результати волевиявлення виборців в семи округах. Зокрема вона перешкодила перемогти шести кандидатам від партії "Слуга народу".

Про це повідомила громадянська мережа "Опора".

Згідно з аналізом організації, на цих виборах технологія двійників використовувалася в двох основних формах - реєстрація кандидатів з однаковими іменами і вказівка в біографії приналежності до організацій, назви яких дублюють назви політичних партій основного кандидата. Наприклад, благодійної організації "Слуга народу". Другий варіант був більш ефективним, стверджують в "Опорі".

За підрахунками мережі, на цих виборах балотувалися понад 90 кандидатів у 55 одномандатних виборчих округах, які, будучи самовисуванцями, видавали себе за представників приватного підприємства, громадської або благодійної організації "Слуга народу" або (значно рідше) "Голосу". Поліція порушила 34 справи про незаконне використання брендів партій.

За даними дослідження громадянської мережі, технологія двійників була успішною в округах №№37, 64, 78, 119, 146, 198, 210.

Так, в 37 окрузі Дніпропетровської області самовисуванець Дмитро Шпенов (колишній депутат, член фракції "Партії регіонів") випередив представника "Слуги народу" Ігоря Фартушного з різницею в 1208 голосів. При цьому п'ять кандидатів-самовисуванців, які вказали на свою приналежність до організації, що містить у назві словосполучення "Слуга народу", усі разом отримали 11 365 голосів. У цьому ж окрузі балотувався однофамілець Ігоря Фартушного, він набрав 1112 голосів.

В окрузі №64 в Житомирській області депутат 8-го скликання від БПП самовисуванець Володимир Арешонков випередив В'ячеслава Сігачова з "Слуги народу" на 640 голосів. Одночасно самовисуванець Анатолій Арешка, який вказав місцем роботи ПП "Слуга народу!", набрав 5872 голоси.

В окрузі №78 Запорізької області кандидат від "Опозиційною платформи - за життя" Олександр Пономарьов (колишній депутат) на 3289 голосів випередив представника партії "Слуга народу" Віталія Боговіна. Однофамілець останнього - керівник проектів у громадській організації "Громадський рух "Слуга народу" самовисуванець Василь Боговін - набрав 3860 голосів виборців.

У 119 окрузі Львівської області депутат 8-го скликання від "Народного фронту" Михайло Бондар випередив кандидата від партії "Слуга народу" Ореста Кавецького на 140 голосів. А за Віталія Кравчука, який є головою правління громадської організації "Слуга народу України", проголосували 2398 виборців.

У 146 окрузі в Полтавській області депутат 8-го скликання від "Відродження" самовисуванець Юрій Шаповалов переміг кандидата Фелікса Урина від "Слуги народу" з різницею в 2706 голосів. Водночас четверо кандидатів-самовисуванців, які вказали своїм місцем роботи приватне підприємство "Слуга народу" або "Слуга народу" разом набрали 3641 голос.

У 198 окрузі Черкаської області кандидат від партії "Слуга народу" Наталія Дьяченко програла депутату 8-го скликання від фракції БПП самовисуванцю Сергію Рудику з різницею в 1015 голосів. У цьому ж окрузі балотувався самовисуванець Олександр Пілюхно, заступник директора Всеукраїнського благодійного фонду "Слуга народу", за якого проголосували 1395 виборців.

У 210 окрузі Київської області самовисуванець Сергій Коровченко переміг самовисуванця Бориса Приходька з різницею в 153 голоси. На третьому місці опинився кандидат Дмитро Пахомов від партії "Сила людей". Він набрав на 3243 голосів менше, ніж у переможця. При цьому двоє інших кандидатів-самовисуванців, які вказали на свою приналежність до ТОВ "Слуга народу. Зе!" і Громадського руху "Слуга народу", разом отримали 5596 голосів.

Як повідомлялося, партія "Слуга народу" подала заяви в правоохоронні органи через масову реєстрацію кандидатів-клонів в округах. Організацій-клонів "Слуги народу" нарахували понад 100 штук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram