ГоловнаПолітика

Кличко: намір розділити повноваження мера Києва й голови КМДА "попахує авторитаризмом"

Мер Києва розповів, як діятиме, якщо його позбавлять посади голови КМДА.

Кличко: намір розділити повноваження мера Києва й голови КМДА "попахує авторитаризмом"
Фото: facebook/Кличко - мер

Мер Києва, голова Київської міської державної адміністрації Віталій Кличко вважає, що намір президента Володимира Зеленського звільнити його з посади суперечить принципам Європейської хартії про місцеве самоврядування.

Про це він заявив у інтерв'ю "Радіо Свобода".

Кличко також розкритикував намір партії "Слуга народу" розділити повноваження мера та голови КМДА.

"Вплив президента й уряду на місцеве самоврядування прямо суперечить Європейській хартії, такому розподілу повноважень. Якщо мера обирають, і він не має жодних повноважень, щоб реалізувати очікування мешканців, які довіряють йому реалізувати ці повноваження,  такого немає  в жодному європейському місті, у жодній європейській чи сучасній країні", - пояснив Кличко.

Мер Києва також розповів, як діятиме в разі, якщо його позбавлять посади голови КМДА.

"У жодному разі я здаватися не буду, я робитиму все для того, щоб відстояти місцеве самоврядування. І це питання не моє, це питання взагалі принципів, які мають бути в нашому місті, щоб кияни мали можливість управляти містом. Через вибори, які доручають, обираючи Київську міську раду й мера столиці. Я переконаний, що іншого шляху немає. Також ми будемо звертатися і в юридичній площині це питання вирішувати. І буду звертатися до громадськості, будемо робити всі кроки для того, щоб цього не сталося", - сказав Кличко.

Він також заявив, що намір розділити повноваження мера й голови столичної міської державної адміністрації "попахує авторитаризмом".

"Суспільство формує бюджет, суспільство має виклики, суспільство має землю, майно, воно обирає менеджера, який повинен цим розпоряджатися і звітувати перед суспільством. А якщо цього не потрібно, навіщо тоді мерські вибори взагалі робити? Давайте  посаду мера скасуємо взагалі і будемо призначати людину зверху, яка й буде керувати, як подобається президенту", - додав Кличко.

На запитання, чи можливо, що Київська міськрада своїм рішенням розширить повноваження голови КМДА, Кличко відповів, що "не виключає" і "працює" над цим.

Нагадаємо, 24 липня Офіс президента Зеленського звернувся до Кабінету міністрів з проханням внести подання на звільнення Кличка з посади голови КМДА. Раніше глава ОП Андрій Богдан пригрозив Кличку поділом посад мера Києва та голови КМДА.

2003 року Конституційний Суд вирішив, що Київська міськадміністрація паралельно виконує функції виконавчого органу Київради та місцевого органу виконавчої влади і тому її має очолювати лише особа, яка була обрана київським міським головою. Однак, коли президентом став Віктор Янукович, підконтрольна "регіоналам" парламентська більшість проголосувала за надання йому права призначати головою КМДА будь-кого на свій розсуд, а не ту людину, за яку голосували кияни. У результаті цього в листопаді 2010 року тодішнього мера Леоніда Черновецького на  посаді голови міськадміністрації змінив Олександр Попов, а Партія регіонів отримала реальну владу в місті.

У травні 2014 мером Києва був обраний Віталій Кличко, і новий президент Петро Порошенко після вступу на посаду відразу призначив його головою КМДА.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram