ГоловнаПолітика

Євросоюз закликав РФ негайно звільнити Павла Гриба і надати йому медичну допомогу

ЄС вимагає скасувати рішення Верховного суду РФ.

Євросоюз закликав РФ негайно звільнити Павла Гриба і надати йому медичну допомогу
Павел Гриб
Фото: unn.com.ua

Європейський Союз закликав владу Росії негайно звільнити українця Павла Гриба, засудженого до шести років ув'язнення.

Про це йдеться в заяві прессекретаря Європейської служби зовнішніх зв'язків і політики безпеки Майї Косьянчич.

ЄС вимагає скасувати рішення Верховного суду РФ, який 23 липня визнав законним вирок суду Ростова-на-Дону щодо незаконно ув'язненого українця, а також надати Павлу Грибу кваліфіковану медичну допомогу.

"Гриб потерпає від дуже серйозного захворювання, яке може стати небезпечним для життя будь-якої миті. Однак порушуючи постанову Європейського суду з прав людини, українським лікарям не дозволили його відвідати. Ми очікуємо, що йому негайно буде надано доступ до спеціального медичного лікування", - зазначено в заяві.

Крім того, в заяві Косьянчич наголошено, що всі незаконно затримані громадяни України на Кримському півострові й у Росії, зокрема екіпажі суден, захоплені Росією 25 листопада, також повинні бути негайно звільнені.

ЄС вимагає надати повний, вільний і безперешкодний доступ на Кримський півострів міжнародним спостерігачам за дотриманням прав людини.

Нагадаємо, Гриб потрапив у руки російських силовиків після того, як у вересні 2017 року з'їздив у Білорусь, куди поїхав на зустріч до подруги, з якою познайомився в інтернеті. Він нібито переконував дівчину підірвати саморобний вибуховий пристрій на випускному вечорі. Пізніше Гриба знайшли в краснодарському СІЗО.

У березні 2019 Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Гриба до 6 років позбавлення волі в колонії загального режиму. Сьогодні, 23 липня, Верховний суд РФ підтвердив цей вирок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram