ГоловнаПолітика

НАБУ і САП звинуватили Луценка в незаконній зміні підслідності справи Ощадбанку

Рішення про зміну підслідності було прийнято 19 липня.

НАБУ і САП звинуватили Луценка в незаконній зміні підслідності справи Ощадбанку
Фото: Сергей Нужненко

Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура звинуватили генерального прокурора Юрія Луценка в незаконній зміні підслідності справи про заволодіння $20 млн державного Ощадбанку.

Про це йдеться в спільній заяві антикорупційних органів, оприлюдненій пресслужбою НАБУ.

"Зміна підслідності у справі про заволодіння 20 млн дол. державного АТ "Ощадбанк", в рамках якої детективи НАБУ і прокурори САП повідомили про підозру 12 особам, за слідчими Нацполіції України є неприпустимою і прямо порушує вимоги КПК України. Відповідне рішення з незрозумілих підстав без витребування і вивчення матеріалів кримінального провадження генеральний прокурор ухвалив 19 липня 2019 року", - йдеться в заяві.

У заяві наголошується, що, відповідно до чинного законодавства, цей злочин може розслідувати виключно НАБУ, отже, генеральний прокурор прийняв рішення всупереч закону.

"На жаль, таке рішення генерального прокурора ставить під загрозу можливість притягнення посадових осіб до кримінальної відповідальності. Навіть у разі, якщо Нацполіція завершить розслідування, суд може повернути обвинувальний акт прокурору як такий, що не відповідає вимогам КПК про визначення підслідності", - сказано в заяві.

У Нацбюро закликають генпрокурора Юрія Луценка повернути кримінальне провадження детективам НАБУ для притягнення до відповідальності винуватих.

Нагадаємо, в жовтні минулого року у справі про розкрадання 20 млн доларів Ощадбанку затримали 10 осіб, у тому числі сина депутата Верховної Ради Станіслава Березкіна Максима і заступника голови правління Ощадбанку Ірину Земцову. Всіх їх суд відпустив під заставу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram