ГоловнаПолітика

ЦВК констатує відсутність серйозних порушень у день виборів

"Ми поки що оптимістично налаштовані на підрахунок голосів".

ЦВК констатує відсутність серйозних порушень у день виборів
Євген Радченко
Фото: youtube

Центральна виборча комісія констатує, що день голосування на позачергових виборах депутатів Верховної Ради пройшов без серйозних порушень, і налаштована оптимістично щодо процесу підрахунку голосів.

Про це повідомив на брифінгу заступник голови ЦВК Євген Радченко.

"Серйозних порушень, за тією інформацією, яка в нас є зараз, поки що не зафіксовано. Не будемо приховувати, що спостерігачами від громадських організацій і політичних партій, міжнародними спостерігачами були зафіксовані деякі недоречні дії або незначні порушення, але таких, які суттєво вплинули б на перебіг і результати голосування, зафіксовано не було", - сказав він.

Серед таких ситуацій і порушень він відзначив "мінування" дільниць, несвоєчасне відкриття 27 дільниць, спроби виборців знищити бюлетені.

"Із задоволенням можу повідомити, що така страшна зброя в руках можливих фальсифікаторів, як штамп "Вибув", не спрацювала. Виборчі комісії в абсолютній більшості випадків належно проставили штамп. Можемо бути впевнені, що в абсолютній більшості випадків побоювання експертів не підтвердилися", - додав він.

Радченко повідомив, що в ЦВК вже почали надходити перші попередні дані електронних протоколів.

У той самий час ЦВК буде встановлювати результати виключно на підставі оригіналів паперових протоколів з мокрими печатками.

За словами Радченка, досвід свідчить про те, що всі електронні протоколи надходять протягом 3-4 днів, при цьому паралельно починають надходити оригінали протоколів.

Він прогнозує, що перші оригінальні протоколи почнуть надходити через день-два.

"Ми поки що оптимістично налаштовані на підрахунок голосів", - сказав Радченко.

Він не спрогнозував, коли будуть офіційно встановлені результати, але нагадав, що, згідно із законом, ЦВК має на це 15 днів.

Раніше повідомляли, що МВС не зафіксувало системних порушень на виборах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram