ГоловнаПолітика

В Україні настав "день тиші" напередодні виборів у Раду

За порушення "дня тиші" законодавством передбачена адміністративна відповідальність.

В Україні настав "день тиші" напередодні виборів у Раду
Фото: EPA/UPG

Заборона на передвиборну агітацію набула чинності в Україні в суботу перед позачерговими виборами у Верховну Раду

Опівночі 20 липня 2019 року почали діяти обмеження на проведення передвиборної агітації кандидатів. Заборонені мітинги, публічні зустрічі з виборцями, дебати круглі столи, прес-конференції, політична реклама на ТБ і у мережі, поширення друкованих матеріалів, встановлювання носіїв зовнішньої реклами із закликом голосування й агітаційних наметів у громадських місцях.

Закон забороняє у цей день також проводити концерти, спортивні змагання, організовані політиками, і оприлюднювати у ЗМІ заклики до голосування за учасників передвиборної гонки.

Окрім цього, у день тиші забороняється оприлюднення результатів передвиборних рейтингів і соціологічних досліджень електоральних симпатій виборців.

За порушення "дня тиші" законодавством України передбачена адміністративна відповідальність.

У неділю громадяни України, які мають право голосу, оберуть половину депутатського корпусу (225 осіб) за партійними списками, другу половину - в одномандатних округах. У виборах можуть брати участь тільки партії, прохідний бар'єр становить 5%.

За даними ЦВК, у парламентських виборах візьмуть участь 22 політичні партії, за списками яких балотуються 2747 кандидатів.

В одномандатних виборчих округах візьмуть участь у виборах 3083 кандидати. 1405 з них балотуються від політичних партій, а 1678 осіб йдуть на вибори як самовисуванці.

Порогу явки виборців на виборах до парламенту немає, тому вибори в будь-якому випадку будуть визнані такими, що відбулися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram