ГоловнаПолітика

ДБР перевіряє причетність оточення екс-президента до втечі судді Чауса в Молдову

Про причетність охорони колишнього президента до втечі судді заявив ексголова вінницької поліції.

ДБР перевіряє причетність оточення екс-президента до втечі судді Чауса в Молдову
Николай Чаус
Фото: www.facebook.com/ukrop.ukraine

Державне бюро розслідувань почало розслідувати ймовірну причетність оточення п'ятого президента Петра Порошенка до вивезення з України екс-судді Дніпровського районного суду Києва Миколи Чауса, підозрюваного в корупції.

Про початок розслідування сьогодні повідомила пресслужба ДБР.

Кримінальне провадження зареєстровано на підставі інформації, оприлюдненої в ЗМІ. Зокрема, про втечу Чауса в Молдову за допомогою охорони президента Порошенка заявив колишній начальник ГУНП у Вінницькій області Антон Шевцов в інтерв'ю інтернет-виданню "Країна". Чому Шевцов не звернувся безпосередньо до правоохоронних органів, не уточнюють.

На цей момент ДБР перевіряє оприлюднені факти. Попередня кваліфікація злочину - ч. 2. ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України способом, небезпечним для життя чи здоров'я особи, вчинений за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища) і ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу.

Нагадаємо, суддю-втікача Чауса 28 лютого 2017 року затримали в Молдові за запитом Генпрокуратури України. Його підозрюють в отриманні в серпні 2016 року $150 тис. хабара за умовний термін для 74-річної пенсіонерки, яка торгувала димедролом та іншими наркотичними речовинами.

Чаус не був затриманий через його суддівський імунітет і встиг утекти до Криму, окупованого Росією. З судді зняли недоторканність уже після втечі. Зараз Україна домагається екстрадиції Чауса.

Комісія при президенті Молдови відхилила запит Чауса про політичний притулок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram