ГоловнаПолітика

Зеленського здивувала вартість моста в Запоріжжі і прив'язка цін до долара

"Ми ж в Україні живемо, а чому ми все до долара прив'язуємо?"

Зеленського здивувала вартість моста в Запоріжжі і прив'язка цін до долара
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський у четвер відвідав Запоріжжя, де, як і його персонаж Василь Голобородько в "Слузі народу", проінспектував будівництво мостів.

Про це повідомила пресслужба голови держави.

Спочатку він вирушив на греблю ДніпроГЕС, де "Укргідроенерго", на балансі якої вона перебуває, веде ремонт. Гендиректор компанії Ігор Сирота сказав Зеленському, що дорожнє покриття буде відновлено до жовтня, і пообіцяв 15 жовтня написати заяву про відставку, якщо цього не станеться.

При цьому в "Укргідроенерго" відзначили, що для капремонту греблі її потрібно повністю закрити на два роки, що неможливо до завершення будівництва нового запорізького мосту.

Президент вирушив інспектувати і його. Під час перебування на об'єкті він висловив здивування, що під час коригування проєкту його вартість може збільшитися майже до 13 мільярдів. Голова Служби автодоріг у Запорізькій області Андрій Івко розповів Зеленському, що в будівництво вже вклали 2,8 млрд гривень і, за попередньою оцінкою, потрібно ще 10 млрд гривень.

"2,8 плюс 10 - за 13 млрд гривень ви пропонуєте міст? Наведіть, будь ласка, приклад, де міст стільки коштує. І чому раніше було 5, а зараз 12,8?" - сказав Зеленський під час спілкування з місцевою владою.

Йому відповіли, що "метал подорожчав, цемент подорожчав", що дуже здивувало Зеленського: "Цемент подорожчав? В Україні цемент подорожчав? Або ви купуєте в Голландії?"

На це Зеленському вказали, що йдеться про порівняння з 2004 роком.

"Отже, якщо порівнювати з 2004 роком, то зараз цемент дорожчий? - здивувався Зеленський. - На скільки відсотків?"

Зеленському відповіли, що у відсотках сказати складно і що все прив'язане до долара.

"До чого прив'язане? До долара? Ні, не прив'язане до долара. Це ж наш цемент, ми ж не возимо [його з-за кордону]. Ми ж в Україні живемо, а чому ми все до долара прив'язуємо? Метал [теж] у нас... Звідки імпорт, яка імпортна продукція тут буде використовуватися? Невеликі деталі? Тоді моє запитання все-таки: чому було 5, а стало 12,8", - сказав президент.

Після цього до Зеленського підійшов заступник міністра інфраструктури Юрій Лавренюк, який сказав, що попередня оцінка проєкту - 8,2 млрд гривень, з яких 2,8 млрд гривень уже використано.

"Ми можемо в бюджеті на наступний рік закласти окрему програму по цьому мосту, консолідувати фінансування з трьох джерел: перше - це Дорожній фонд, друге - я підтримую збереження митного експерименту і залучити співфінансування міської ради. Розбити фінансування на три джерела, змінити технологічний підхід - і це реально за два-три роки зробити", - сказав він.

Будівництво моста через Дніпро в Запоріжжі паралельно мостам Преображенського почалося ще в 2004 році. Заклав капсулу тодішній прем'єр України Віктор Янукович. Планували, що будівництво завершиться до кінця десятиліття, але проєкт перетворився на багаторічний "недобуд".

Зараз правий і лівий берег Запоріжжя пов'язані між собою мостами Преображенського (мостовий перехід, що йде через Хортицю) і дамбою ДніпроГЕС. Також з правого берега на Хортицю веде арковий міст, на лівий берег потім потрібно їхати через міст Преображенського.

Нагадаємо, у фільмі "Слуга народу-2" персонаж Зеленського також їздив у Запоріжжя критикувати місцевих чиновників за мости. "Краса яка, ось один міст, другий, третій ... Якісь наномости, як у казці, невидимі, кришталеві. 4 млрд з бюджету на будівництво мостів! Може, ЗАЗ винайшов літаючі «Таврії» і мости нікому вже не потрібні", - говорив президент Голобородько у фільмі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram