ГоловнаПолітика

Євросоюз виділить $3,4 млн на реформу українського парламенту

Проект ЄС та ПРООН щодо реформування Верховної Ради розрахований на 2 роки.

Євросоюз виділить $3,4 млн на реформу українського парламенту
Фото: Lb.ua

Європейський Союз в рамках Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН) виділить 3,4 млн доларів на проведення реформи парламенту протягом 2019-2021 років.

Про це йдеться в документах, представлених в рамках пресконференції Постійної представниці ПРООН в Україні Дафіни Герчевої, передають Українські Новини.

Відзначається, що проєкт ЄС та ПРООН щодо реформування Верховної Ради розрахований на 2 роки.

У рамках проєкту планується створення офісу парламентської реформи (ОПР), який є ключовим компонентом проєкту і дорадчою групою для керівництва і Апарату Ради, управління роботою якої буде здійснювати голова Ради.

"Один з компонентів цієї програми - це підтримка потенціалу та функціоналу секретаріату через роботу так званого, офісу реформ, оскільки секретаріат - це кістяк будь-якого парламенту в будь-якій країні, і ми зобов'язані забезпечити, щоб цей кістяк мав правильну структуру, щоб були правильно і прозоро налагоджені процеси і щоб там працювали люди, які можуть акумулювати ці знання, передавати їх, контролювати, координувати процес вже в парламенті", - сказала Герчева.

При цьому мета проєкту полягає в поліпшенні законодавчого процесу та парламентського контролю, збільшенні інституційної спроможності Ради та її апарату, в збільшенні прозорості і діалогу з суспільством.

"Йдеться про те, щоб посилити реалізацію і імплементацію комунікаційної стратегії. Вона була запущена в 2018 році. Але я хочу сказати, що не дуже у нас поки комунікація працює. І ще одне, на чому ми концентруємо увагу - це електронний парламент або діджіталізація роботи нашої Верховної Ради. Відповідно електронне голосування, оптимальна робота вебсайту і повна прозорість, щоб люди знали, які закони приймаються, на якому етапі вони там є і, що взагалі в тих законах є", - зазначила представниця ПРООН.

Також, за словами Герчевої, в рамках реалізації проєкту з реформування парламенту, ООН має намір проводити стажування новообраних депутатів Ради.

"Через тиждень у нас будуть парламентські вибори і у нас така дуже комплексна програма з підготовки або навіть стажування, тому що всі ми розуміємо, що прийде в Верховну Раду велика кількість людей нових, які поки що не орієнтуються в своєму функціоналі, який вони будуть виконувати і, власне, очікуваннях виборців. Необхідно, щоб люди, які йдуть до Верховної Ради, розуміли, чим вони там будуть займатися і займалися б цим ефективно і з користю", - сказала вона.

Герчева підкреслила, що на цей момент ведуться переговори з апаратом Ради і після формування нового парламенту представники ООН мають намір почати процес підготовки новообраних депутатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram