ГоловнаПолітика

Порошенко жодних викликів на допит не отримував, - адвокат

У ДБР чекають Порошенка на допит уранці 17 липня.

Порошенко жодних викликів на допит не отримував, - адвокат
Фото: eurosolidarity.org

П'ятий президент України, лідер політичної партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко не отримував повістки на допит у Державне бюро розслідувань.

Про це повідомив адвокат, керівний партнер Адвокатського об'єднання "Головань і партнери" Ігор Головань.

У блозі на сайті УП у вівторок увечері Головань прокоментував зроблену раніше цього дня заяву директора ДБР Романа Труби про те, що в Бюро не володіють інформацією про те, що Порошенко не прийде на допит 17 липня, і чекають його для проведення слідчих дій.

"Схоже, директор ДБР пан Роман Труба справді не володіє ситуацією в очолюваному ним центральному органі виконавчої влади... а тому численні публічні заяви про те, що Петро Порошенко жодних викликів на допит не отримував, пройшли повз нього. Але сьогодні ДБР отримало документ, де все пояснюється", - написав адвокат і оприлюднив копію документа. 

"Останнім часом у мережі інтернет поширюється інформація про те, що мій клієнт Петро Порошенко нібито викликаний на допит у ролі свідка. Однак на сьогодні Петро Олексійович Порошенко жодних повісток про виклик на допит не отримував, про можливий виклик слідчі не повідомляють", - ідеться в документі.

У цьому ключі адвокат звернувся до слідчого ДБР надсилати виклик його клієнта на допит згідно з визначеним законодавством способом.

Окремо в документі Головань просить ДБР узяти до уваги участь Порошенка у виборчій кампанії на позачергових парламентських виборах, унаслідок чого він не може прибути на процесуальні дії до 21 липня.

"Якщо слідчий вважає за необхідне викликати Петра Порошенка для проведення слідчих (процесуальних) дій, прошу призначити такі дії після 21 липня", - сказано в документі.

Раніше повідомлялося, що протягом усіх днів до завершення виборчої кампанії, включаючи вихідні, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко разом з представниками своєї команди - кандидатами в народні депутати від "Європейської солідарності" - перебуває в щоденному виборчому турі, графік якого був узгоджений заздалегідь.

Зокрема, графік Петра Порошенка передбачає 17 липня його візит до Страсбурга (Франція), оскільки саме в ці дні Європейський парламент обиратиме керівництво Європейського Союзу.

11 липня ЗМІ повідомили, що ДБР викликало Порошенко на допит. УП опублікувала фотокопію повістки, в якій зазначається, що мета виклику - участь у допиті як свідка в кримінальному провадженні №62019000000000713 щодо можливого ухилення від сплати податків, відмивання злочинних доходів під час купівлі-продажу заводу "Кузня на Рибальському".

Нагадаємо, ДБР зареєструвало сім проваджень, за заявами ексрадника Віктора Януковича Андрія Портнова. Більшість з них стосується Порошенка. Портнов вважає, що Порошенко причетний до державної зради, спроби захоплення державної влади, перевищення влади і службових повноважень під час Революції Гідності 2014 року й наступних позачергових виборах президента.

Андрій Портнов, який обіймав посаду радника експрезидента Віктора Януковича, у лютому 2014 року втік до Росії і переховувався там, а також в Австрії, до 2019 року. 19 травня він повернувся в Україну.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram