ГоловнаПолітика

Шість європейських країн після засідання Ради Безпеки ООН виступили із заявою на підтримку України

Країни ЄС нагадали про агресію Росії на Донбасі, збитий МН17 і закликали РФ повернути Україні моряків і кораблі.

Шість європейських країн після засідання Ради Безпеки ООН виступили із заявою на підтримку України
Фото: EPA/UPG

Представники Бельгії, Франції, Німеччини, Польщі, Великої Британії та Естонії зробили спільну заяву на брифінгу після завершення Ради Безпеки ООН, скликаної Росією для обговорення українського "мовного закону".

Країни ЄС нагадали про зобов'язання РФ звільнити без додаткових умов українських моряків, засуджують убивство українських медиків, закликають Росію припинити роздмухування конфлікту і співпрацювати з голландськими прокурорами для встановлення винних у трагедії МН17, передає Укрінформ.

"Ми закликаємо Росію звільнити без усяких додаткових вимог усіх 24 українських військовослужбовців, незаконно затриманих 25 листопада в інциденті в Керченській протоці, та негайно повернути захоплені українські кораблі відповідно до зобов'язального наказу Міжнародного трибуналу з морського права, прийнятого 25 травня. Ми вчергове закликаємо Росію забезпечити вільне та безперешкодне судноплавство в Азовському морі", - заявили вони.

Європейські посли також додали, що цілком підтримують незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в межах міжнародно визнаних кордонів і засуджують незаконну анексію Криму Росією. 

Дипломати пояснили, що йдеться, зокрема, про те, що Росія має припинити свою фінансову і військову підтримку сепаратистів, припинити роздачу паспортів українським громадянам на Донбасі.

"Ми засуджуємо неприпустимий напад на медичний транспорт українських Об'єднаних сил у районі селища Водяне 1 липня, що призвело до трьох жертв", - зазначили вони.

ЄС учергове засуджує будь-які спроби залякувати, обмежувати або перешкоджати роботі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, зокрема, недавній інцидент, коли по спостерігачах було відкрито вогонь.

Постійні представники країн ЄС при ООН закликали до конструктивних зусиль у рамках "Нормандського формату" і Тристоронньої контактної групи. ЄС наполягає, що Рада Безпеки повинна надалі фокусуватися на цій темі, з огляду на те, що ситуація в Україні належить до питань міжнародного порядку.

Європейські дипломати нагадали, що 17 липня виповнюється п'ять років з моменту катастрофи рейсу МН17, внаслідок якої трагічно загинули 298 осіб на борту.

"Сім'ї та родичі загиблих заслуговують на справедливість. Ми закликаємо всіх, особливо Російську Федерацію, повністю співпрацювати з Об'єднаною слідчою групою і судовим розглядом у Нідерландах, щоб встановити винних у збитті рейсу МН17, у рамках резолюції РБ ООН 2166", - підсумували вони.

Нагадаємо, делегація РФ скликала 16 липня засідання Ради Безпеки ООН для обговорення закону України про забезпечення функціонування української мови як державної, який сьогодні набув чинності.

Раніше Росія вже намагалася скликати таке обговорення в травні, проте тоді його проведення заблокували партнери України, пославшись на його маніпулятивну мету. Українська делегація послідовно заявляла, що до функцій Ради Безпеки ООН входить передусім підтримання міжнародного миру та безпеки, і функціонування української мови в Україні аж ніяк не належить до цієї категорії.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram