ГоловнаПолітика

Радники лідерів "нормандської четвірки" домовилися про обмін заручниками впродовж місяця

Конкретної кількості осіб для обміну наразі не визначено.

Радники лідерів "нормандської четвірки" домовилися про обмін заручниками впродовж місяця
Вадим Пристайко
Фото: Укринформ

Зовнішньополітичні радники голів держав країн "нормандського формату" (Україна, Німеччина, Франція, Росія) домовилися про обмін утримуваними особами впродовж місяця.

Про це повідомив на брифінгу заступник керівника Офісу президента Вадим Пристайко, передають "Українськi Новини".

Конкретної кількості осіб для обміну наразі не визначено.

Пристайко також повідомив, що наступну зустріч зовнішньополітичні радники проведуть наприкінці серпня.

"Ми зустрінемося приблизно наприкінці літа", - сказав він, зазначивши, що на цій зустрічі розглядатимуть результати виконання домовленостей, досягнутих 12 липня.

Відповідно, домовленості про зустріч лідерів "нормандського формату" поки що немає.

Нагадаємо, домовленість про зустріч зовнішньополітичних радників лідерів "нормандської четвірки" була досягнута в червні під час візитів президента Володимира Зеленського в Париж і Берлін. 13 липня зустріч відбулася. Україну на переговорах представляв Пристайко. Від Франції був новий представник Еммануель Бонн. Німеччина і Росія відрядили колишніх представників - Яна Хеккера і Владислава Суркова.

Після зустрічі німецька сторона підкреслила, що переговори "ґрунтувалися на останніх позитивних зрушеннях" на сході України.

Останній великий обмін полоненими на Донбасі відбувся в грудні 2017 року. Україна тоді віддала 233 людей і отримала 73. При цьому зазначалося, що звільнення полонених не завершено і процес слід продовжити.

11 липня Зеленський провів першу телефонну розмову з президентом РФ Володимиром Путіним, яка насамперед стосувалася звільнення моряків. Пізніше в МЗС РФ підтвердили, що переговори про це тривають.

Експрезидент Петро Порошенко вважає, що РФ з імовірністю близько 90% відпустить полонених моряків до дня виборів, 21 липня. Голова МЗС Клімкін також переконаний, що Путін невдовзі звільнить українців, натомість спробує отримати за це якомога більше політичних преференцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram