ГоловнаПолітика

Біля КСУ пройшла акція протесту проти можливого скасування декомунізації

Паркан суду прикрасили плакатами і піонерськими галстуками.

Фото: Макс Требухов

Біля Конституційного Суду України вранці 16 липня відбулася акція протесту проти можливого скасування Закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки". Сьогодні там розглядають у закритому режимі відповідне подання 46 депутатів Верховної Ради.

Як повідомляє кореспондент LB.ua, пікет організував волонтерський рух "Повернись живим", для якого він став першою публічною акцією.

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Присутні вивісили на паркані Конституційного Суду плакати в радянському стилі. На одному з них, наприклад, намальований суддя КСУ в піонерському галстуку, на іншому - червоні сідниці із серпом і молотом між ними. "Слава Конституційному Суду УРСР", - написано на ще одному транспаранті. На кількох є віршики про маленького хлопчика: "Маленький мальчик нашел молоток и возвратил Украину в совок", "Маленький мальчик играл с Конституцией, вырос судьей, а ушел в проституцию" ("Маленький хлопчик знайшов молоток і повернув Україну в совок", "Маленький хлопчик грав з Конституцією, виріс суддею, а пішов у проституцію").

Під час акції на паркан КСУ також пов'язали червоні піонерські галстуки.

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

Фото: Макс Требухов

На думку присутніх, скасування декомунізації стане вироком незалежній Україні.

Нагадаємо, у квітні 2015 року Верховна Рада прийняла закон про засудження комуністичного і нацистського тоталітарних режимів, заборонивши їхню пропаганду і символіку. Закон забороняє публічне використання символіки таких режимів, встановлює зобов'язання перейменувати населені пункти, об'єкти топоніміки, організації і торгові марки.

У рамках декомунізації в Україні перейменували понад тисячу населених пунктів і понад 51 тисячу вулиць, площ, скверів (станом на кінець 2016 року). Також демонтували кілька тисяч пам'ятників і пам'ятних знаків, у тому числі понад 1300 встановлених на честь Леніна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram