ГоловнаПолітика

Луценко: передача Вишинського РФ неможлива, формально він - громадянин України

"Вишинський - людина, яка цікавить керівників Кремля найбільше".

Луценко: передача Вишинського РФ неможлива, формально він - громадянин України
Фото: Макс Левин

Генеральний прокурор Юрій Луценко прокоментував інформацію про можливу видачу Росії керівника агентства "РИА Новости Украина" Кирила Вишинського в обмін на українських полонених, які перебувають на території РФ.

Про це повідомила в фейсбуці прессекретарка Луценка Лариса Сарган.

За словами Луценка, передати Вишинського Росії поки неможливо.

"Якщо говорити про Вишинського, це дійсно дуже серйозна справа. Із різних розвідувальних джерел мені відомо, що Вишинський - людина, яка цікавить керівників Кремля найбільше. При цьому треба мати на увазі, що пан Вишинський формально є громадянином України. Тому передача його Росії неможлива. Принаймні доти, поки український суд не винесе рішення щодо його справи - винен він чи ні", - заявив генпрокурор.

Нагадаємо, сьогодні мало відбутися засідання про продовження або заміну запобіжного заходу Вишинському. Однак суд переніс засідання на 19 липня, оскільки судді перебували в дорадчій кімнаті щодо  іншого провадження. Раніше, 3 липня, засідання переносили, оскільки більшість прокурорів перебували у відпустці.

Вишинський перебуває під арештом з 17 травня 2018 року. Проти нього відкрито кримінальне провадження за статтею "державна зрада". Він був затриманий 15 травня 2018 року, коли Служба безпеки спільно з прокуратурою АР Крим викрила діяльність мережі підконтрольних РФ медіаструктур. Під час обшуку у Вишинського були знайдені російські держнагороди і паспорт громадянина РФ.

Раніше Конституційний Суд визнав неконституційним обрання для підозрюваних в державній зраді і тероризмі запобіжного заходу виключно в вигляді арешту. Рішення КС дозволяє відпускати підозрюваних за статтею "держзрада" під заставу або особисте зобов'язання.

Прокурор Криму Гюндуз Мамедов вважає що, після того, як Вишинський вийде під заставу, він може виїхати з країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram