ГоловнаПолітика

Партії витратили на виборчу кампанію понад 500 млн грн

У трійці лідерів за витратами "Слуга народу", Радикальна партія і "Голос".

Партії витратили на виборчу кампанію понад 500 млн грн
Фото: Макс Требухов

Українські політичні партії вже витратили на виборчі кампанії понад 500 млн грн. Про це повідомляє рух "Чесно" з посиланням на проміжні фінансові звіти партій, які оприлюднила Центральна виборча комісія.

"Станом на 10 липня політичні партії зібрали на виборчу кампанію понад 568 млн грн. Ця сума зросте, адже звіти кількох партій ще не оприлюднені", - йдеться в повідомленні.

Загальні витрати партій, згідно з проміжними фінансовими звітами, становлять 506 млн грн: 

  • "Слуга народу" - 96,9 млн, 
  • Радикальна партія Олега Ляшка - 73 млн, 
  • "Голос" - 71,6 млн, 
  • "Українська стратегія Гройсмана" - 61,2 млн, 
  • "Опозиційний блок" - 55 млн, 
  • "Європейська солідарність" - 47,2 млн, 
  • "Батьківщина" - 35 млн, 
  • "Громадянська позиція" - 21 млн, 
  • "Сила і честь" - 18,4 млн, 
  • "Об'єднання "Самопоміч" - 15,2 млн. 

Експерти відзначають, що традиційно партії більше витрачають на рекламу в ЗМІ, перш за все на телебачення. На це витратили 411,5 млн грн, або 81% від загального обсягу витрат партій.

В більшості випадків виборчі фонди поповнювалися за рахунок коштів партії. Тобто у звітах зазначено, що на рахунок виборчого фонду кошти надходили з поточного рахунку партії.

"Це означає, що реальне походження коштів на виборчу кампанію ми дізнаємося частково в серпні (коли партії подадуть в НАЗК звіти за другий квартал 2019 року) і в листопаді (коли партії подадуть звіти за третій квартал, які міститимуть внески за липень)", - розповіли експерти.

Загалом з 568 млн грн, що надійшли на рахунки виборчих фондів, 544 млн, або 96% коштів, є коштами політичних партій, які були зібрані на поточні, а потім переведені на виборчі рахунки.

"Так, виборці дізнаються, за чий рахунок партії вели свою виборчу кампанію, вже після виборів, коли ця інформація значною мірою втратить свою актуальність. Можемо констатувати, що таким чином нівельована сама ідея подавання проміжних фінансових звітів", - зазначили в русі "Чесно".

Також у русі нагадали, що партії на цих виборах змагаються і за отримання державного фінансування. Партії, які отримають від 2% голосів виборців, протягом наступних 5 років отримуватимуть фінансову підтримку від держави.

За розрахунками "Чесно", в 2020 році на фінансування поточної діяльності партій буде виділено близько 600 млн грн. Партії, які подолають 5% бар'єр, крім базового державного фінансування, отримають також повну компенсацію за ведення виборчої кампанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram