ГоловнаПолітика

Прокурор у справі Марківа здивований суворістю вироку

Адвокат українського нацгвардійця назвав вирок вердиктом, щоб емігрувати з Італії.

Прокурор у справі Марківа здивований суворістю вироку
Виталий Маркив
Фото: Радио Свобода

Італійський державний обвинувач у справі українського нацгвардійця Віталія Марківа здивований тим, що суд не взяв до уваги пом'якшувальні обставини.

Андреа Дзанончеллі просив суд дати Марківу 17 років ув'язнення, незважаючи на те, що Кримінальний кодекс передбачає до 24 років позбавлення волі, повідомляє Радіо Свобода.

Прокурор мотивував своє рішення пом'якшувальними обставинами - тим, що у Марківа не було судимості, і під час процесу він вів себе ідеально. Але суд відкинув пом'якшувальні обставини і визнав, що Марків відіграв провідну роль у вбивстві італійського репортера.

Сам Віталій Марків вирок не коментував, а після його оголошення вигукнув: "Слава Україні", на що близько сотні українців, присутніх у залі суду, відповіли: "Героям слава".

Адвокату Марківа Раффаеле Делла Валле стало погано на засіданні, до нього приїхала "швидка". Після надання допомоги він заявив, що це для нього вердикт, щоб емігрувати з Італії. Захисник зазначив, що не згоден з рішенням, назвав його нелогічним і зазначив, що адвокати будуть звертатися до апеляційного суду.

Він висловив сподівання, що на апеляції у справі буде інший, "компетентний суддя".

"Вердикт суду присяжних у Павії є політичним і викликає розчарування в італійському правосудді. Без надії, я все ж продовжую йти далі. Готуємо апеляцію на несправедливе рішення суду. Якби на місці Віталія був американський або російський солдат, він був би виправданий. Це перший випадок, коли в Італії засудили іноземного солдата, який воював за кордоном", - сказав Раффаелле Делла Валле.

Батьки загиблого журналіста Рокеллі були небагатослівні і сказали, що їм нема чому радіти. Вони додали, що цей вирок підтвердив, що в Італії захищають права журналістів.

Нагадаємо, суд італійської Павії засудив українського нацгвардійця Віталія Марківа до 24 років ув'язнення, визнавши його винним у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Рокеллі в 2014 році на Донбасі.

Посол України в Італії Євген Перелигін заявив, що Україна оскаржуватиме рішення павійського суду у справі нацгвардійця Марківа після отримання мотиваційної частини.

Віталій Марків, у якого є громадянство України та Італії, перебуває за ґратами з 30 червня 2017 року, коли його заарештували в аеропорту Болоньї. Його звинуватили у вбивстві за попередньою змовою з групою осіб італійського фотографа Андреа Роккеллі і його російського перекладача Андрія Миронова. Вони загинули в результаті мінометного обстрілу 24 травня 2014 року біля підніжжя гори Карачун під Слов'янськом, на контрольованій тоді бойовиками території.

Прокурори вважали загибель Роккеллі умисним вбивством. Захист відкидав ці звинувачення, наполягаючи на тому, що журналісти перебували в зоні війни без розпізнавальних знаків і стали жертвами перехресного вогню.

Італійська сторона відмовилася від проведення слідчих дій на місці події, а також проігнорувала пропозиції України про створення спільної слідчої групи, озвучені після арешту Марківа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram