ГоловнаПолітика

Зеленський подзвонив кличку з Дніпра і зажадав повернути борги за трамваї

Мер Києва пообіцяв розрахуватися за вироблені на "Південмаші" трамваї після коригування міського бюджету.

Зеленський подзвонив кличку з Дніпра і зажадав повернути борги за трамваї
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський під час робочого візиту в Дніпро отримав скаргу, що міська влада Києва не розрахувалася за трамваї, вироблені на дніпровському заводі Південмаш ім. А. М. Макарова.

Глава держави одразу зателефонував меру столиці Віталію Кличку, повідомляє прес-служба президента.

"Вони виконали замовлення, а грошей люди не отримали. До мене звертаються як до президента, я дзвоню вам", - звернувся Зеленський до Кличка.

Президент також попросив Кличка переписати умови тендеру на виробництво трамваїв, через які українські виробники не можуть брати в них участь.

"Умови прописані під постачання з-за кордону. Якщо можна, розберіться з питанням фінансів. А про те, як використовувати нашого вітчизняного виробника, який для нас в пріоритеті, ми з вами поспілкуємося окремо", - заявив Зеленський.

Віталій Кличко пообіцяв розрахуватися за вироблені на "Південмаші" трамваї після коригування міського бюджету.

"У "Татра-Юг" ми купили наразі один трамвай і внесли за нього передоплату 10 млн гривень. Залишок, і підприємство про це знає, заплатимо після коригування міського бюджету, яке повинно відбутися на наступній сесії Київради", - цитує мера його прес-служба.

Також мер Києва повідомив про майбутню закупівлю у цього виробника ще десяти трамваїв, які курсуватимуть на масиві Троєщина, на які теж потрібно буде виділити кошти.

Віталій Кличко наголосив, що головною вимогою тендерів на закупівлю трамваїв є низька підлога, що важливо для зручності людей з інвалідністю, а ще два роки тому компанія "Татра-Південь", виробництво якої організовано на базі заводу "Південмаш", таких трамваїв запропонувати не могла.

Також повідомляється, що Київ планує найближчим часом закупити трамваї на суму близько 25 млн євро за кредитні кошти Європейського інвестиційного банку.

Раніше повідомлялося, що президент Володимир Зеленський і мер Дніпра уклали парі: Філатов піде у відставку, якщо не відкриє міст 14 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram