ГоловнаПолітика

Ми не плануємо вчергове пускати всіх суддів на переатестацію, - Юрчишин

У партії "Голос" планують ініціювати перевірку суддів за висновками громадських експертів.

Ми не плануємо вчергове пускати всіх суддів на переатестацію, - Юрчишин
Фото: Макс Требухов

Понад дві третини судової системи заповнено суддями старого формату. Про це в інтерв'ю LB.ua сказав представник партії «Голос», колишній голова правління Transparency International Україна Ярослав Юрчишин.

"Більше як дві третини судової системи заповнено суддями старого формату, серед них є і ті, кого можна назвати "судовими баронами". Це наслідок того, що у відбірних і дисциплінарних комісіях сидять такі самі люди. Вони ніколи не дадуть шанс (або дадуть мінімальний) тим, хто хоче стати суддею з-поза системи", - сказав він.

"Ми не плануємо вчергове пускати всіх суддів на переатестацію, оскільки вони й так недавно проходили перевірку. А хочемо змінити підхід до формування Вищої кваліфкомісії суддів і Вищої ради правосуддя. Це перше завдання. А друге - на основі висновків громадських експертів (як міжнародних, так і українських) «почистити» нинішню судову систему. Йдеться про ті висновки Громадської ради доброчесності, які були проігноровані ВККС, як і ВРП", - додав Юрчишин.

Він також заявив, що партія, яку він представляє, у разі перемоги на виборах планує ініціювати зміни до законодавства, щоб перезавантажити ВРП і ВККС.

"Потрібно провести перевірку на добропорядність членів ВККС і ВРП. Для цього достатньо внести зміни в законопроєкт - додати добропорядність до переліку вимог до членів цих органів", - сказав він. І додав, що за цю перевірку може взятися Громадська рада міжнародних експертів, яка відбирала суддів Вищого антикорупційного суду.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram