ГоловнаПолітика

Суд в Італії засудив українського нацгвардійця Марківа до 24 років в'язниці

Суд не оголосив мотиваційної частини рішення.

Суд в Італії засудив українського нацгвардійця Марківа до 24 років в'язниці
Виталий Маркив
Фото: Радио Свобода

Італійський суд визнав українського нацгвардійця Віталія Марківа винним у вбивстві італійського фотографа під Слов'янськом 2014 року і засудив його до 24 років ув'язнення. Про це повідомляє "Громадське".

Суд оголосив вирок без мотиваційної частини. Марківа зобов'язали виплатити компенсацію родині загиблого.

Прокуратура Італії вимагала для українця 17 років ув'язнення. Яким чином до вироку додалося ще сім років, не уточнюють.

В останньому слові Марків сказав, що є українським військовим, простим солдатом, патріотом, і додав, що завжди захищатиме Україну.

Нагадаємо, Марківа заарештували в аеропорту Болоньї 2017 року. Його звинуватили в убивстві за попередньою змовою з групою осіб італійського фотографа Андреа Роккеллі і його російського перекладача Андрія Миронова. Вони загинули в результаті мінометного обстрілу 24 травня 2014 року біля гори Карачун під Слов'янськом, на контрольованій бойовиками території.

Італійська сторона відмовилася від проведення слідчих дій на місці події, а також проігнорувала пропозиції України про створення спільної слідчої групи. Звинувачення проти Марківа базуються на свідченнях французького журналіста Вільяма Рогелона (ключовий свідок у справі), який був разом з Мироновим і Роккеллі біля пагорба Карачун під Слов'янськом і якому єдиному вдалося вижити.

Прокурори вважають загибель Роккеллі умисним вбивством. За їхньою версією, перебуваючи на горі Карачун, Марків передав інформацію про перебування журналістів українській армії.

Захист відкинув ці звинувачення, наполягаючи на тому, що журналісти перебували в зоні війни без розпізнавальних знаків і стали жертвами перехресного вогню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram