ГоловнаПолітика

З'явився текст законопроєкту Зеленського про люстрацію

Президент вніс пропозицію позбутися всіх чиновників часів Порошенка.

З'явився текст законопроєкту Зеленського про люстрацію
Фото: Александр Рудоманов

На сайті Верховної Ради вранці 12 липня з'явився текст президентського законопроєкту про внесення змін до законодавства про очищення влади (люстрацію).

Законопроєкт зареєстровано під №10444.

Зеленський запропонував додати до переліку осіб, які підпадають під люстрацію в Законі "Про очищення влади", посади президента, голови парламенту і його заступників, депутатів.

Люстрованим особам Зеленський пропонує заборонити балотуватися в президенти, депутати парламенту і місцевих рад, мери і т.д. шляхом відмови від реєстрації або скасування реєстрації, а також займатися адвокатською діяльністю шляхом анулювання ліцензії.

Окрім того, Зеленський пропонує розширити люстрацію на вищих посадових осіб, які займали посади в період з 23 лютого 2014 по 19 травня 2019 і були звільнені за власним бажанням.

Це стосується 12 категорій чиновників, у тому числі: Президента, спікера Ради і його заступників, прем'єр-міністра, віцепрем'єрів, міністрів і керівників центральних органів виконавчої влади, голови Адміністрації Президента, керівника Державного управління справами, керівників і заступників Національного банку, Антимонопольного комітету, Фонду держмайна, Держкомтелерадіо, Судової адміністрації, членів Вищої ради правосуддя і Кваліфікаційної комісії суддів.

Також під люстрацію потраплять особи, які займали після Революції гідності посади генерального прокурора, голови Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки, начальника Управління державної охорони, секретаря Ради національної безпеки і оборони та його заступників, начальника Генерального штабу, керівників оборонних підприємств "Укроборонпрому", керівництва регіональних управлінь СБУ, прокуратури, Міністерства внутрішніх справ і низку інших посад.

Нагадаємо, що раніше Зеленський вивів з-під люстрації керівника своєї адміністрації Андрія Богдана шляхом утворення нового органу - Офісу президента - замість Адміністрація президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram