ГоловнаПолітика

Люстрація торкнеться всіх, навіть якщо це будуть члени команди Зеленського, - представник президента в Раді

"У нас немає питань, пов'язаних з тим, команда президента, чи це не команда президента".

Люстрація торкнеться всіх, навіть якщо це будуть члени команди Зеленського, - представник президента в Раді
Руслан Стефанчук
Фото: Анна Стешенко

Представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук заявив, що люстрація, яку запропонував Володимир Зеленський, торкнеться всіх чиновників, навіть якщо це будуть члени його команди.

Про це він заявив на засіданні Ради, передають "Українські новини".

"Я можу сказати одне - немає у нас питань, пов'язаних з тим, команда президента, чи це не команда президента. У разі підтримки Верховною Радою цього закону, він буде поширюватися на всіх осіб, незалежно від того, в якій команді вони перебувають, а це вже питання до Верховної Ради, чи буде підтримана ця законодавча ініціатива", - сказав Стефанчук.

Так політик відповів на репліку депутата Володимира Ар'єва про те, що в разі його ухвалення необхідно буде люструвати Вадима Пристайка, який обіймав посаду першого заступника міністра закордонних справ до 2017 року.

Нагадаємо, Зеленський пропонує розширити дію закону про очищення влади (люстрацію) на президента, депутатів, міністрів та інших топчиновників, які обіймали посади з 23 лютого 2014 року по 19 травня 2019 року. Під люстрацію в такому випадку потрапляють і деякі члени команди самого Зеленського, включаючи секретаря РНБО Олександра Данилюка і голову наглядової ради "Укроборонпрому" Айвараса Абромавічуса.

Закон "Про очищення влади" був ухвалений з п'ятої спроби у вересні 2014 року і набув чинності в жовтні 2014 року. Він передбачає, що особи, які обіймають державні посади, що підпадають під люстраційну перевірку, повинні не пізніше, ніж на десятий день з початку проведення перевірки, подати керівнику власноручно написану заяву про згоду на проведення перевірки.

Люстрації підлягають особи, які менше року обіймали владні посади в період з 25 лютого 2010 року по 22 лютого 2014 року, а також низка осіб, які були у владі в період Революції гідності і не подали у відставку за власним бажанням. Виборні посади під люстрацію не потрапляють.

У січні 2015 року депутати Ради, серед яких переважно колишні регіонали, оскаржили закон у Конституційному суді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram