ГоловнаПолітика

Путін заявив про готовність обговорювати розширення Нормандського формату після виборів в Україні

Президент РФ вважає, що зустрічі на найвищому рівні "повинні бути добре підготовлені".

Путін заявив про готовність обговорювати розширення Нормандського формату після виборів в Україні
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін заявив про готовність обговорювати розширення Нормандського формату після проведення парламентських виборів в Україні.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Путін підкреслив, що Москва "ніколи не відмовлялася від розширення Нормандського формату, однак про якусь конкретику в питанні нормалізації ситуації на Донбасі можна буде говорити після парламентських виборів".

"Ми не відмовлялися від жодного з переговорних форматів, у тому числі від розширення Нормандського формату... Однак Нормандський формат і зустрічі на найвищому рівні повинні бути добре підготовлені, і це очевидні речі", - сказав президент РФ.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський запропонував Путіну провести переговори з лідерами країн-підписантів Будапештського меморандуму і країн Нормандського формату в Мінську, де проходять засідання Тристоронньої контактної групи.

"Хочу звернутися до президента РФ Володимира Путіна. Треба поговорити? Треба. Обговоримо, чий Крим, кого там немає на Донбасі. Компанію для розмови пропоную таку: я, Ви, президент США Дональд Трамп, прем'єр Великобританії Тереза Мей, канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон. Місце? Думаю, (президент Білорусі) Олександр Григорович Лукашенко охоче прийме нас з вами в Мінську", - заявив Зеленський у своєму відеозверненні у фейсбуці, підкресливши, що Україна не відмовляється від дипломатичних форматів урегулювання ситуації.

Голова МЗС Росії Сергій Лавров у відповідь заявив, що "вирішувати серйозні питання потрібно дипломатичними каналами, а не у фейсбуці".

На липень заплановано першу робочу зустріч радників лідерів країн Нормандської четвірки  (Україна, Німеччина, Франція, Росія). Це буде зустріч для підготовки саміту голів держав.

Нормандська четвірка - формат переговорів про вирішення конфлікту на Донбасі. Її останній саміт відбувся ще восени 2016 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram