ГоловнаПолітика

Рада затвердила висновки тимчасової слідчої комісії щодо нападів на активістів

Депутати заявили про системність нападів у Одесі.

Фото: Макс Требухов

Верховна Рада 11 липня ухвалила висновки тимчасової слідчої комісії, яка розглядала стан справ про напад на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів.

У 41-сторінковому документі говориться, що правоохоронні органи не знайшли замовників убивства Катерини Гандзюк і Віталія Олешка, тому контроль за досудовими розслідуваннями за цими кримінальними провадженнями потрібно продовжувати. 

Також депутати визнали, що напади на активістів у Одесі мають системний характер, місцева влада залучає до цієї діяльності комунальну силову структуру "Муніципальна варта". "Тому ми хочемо звернутися до правоохоронних органів, щоб вони надали увагу саме тому, що відбувається в Одесі", - заявив на засіданні парламенту голова ТСК Борислав Береза.

Комісія констатувала неналежний стан розслідування кримінального провадження про напад на керівника громадської організації Валентину Макарову в липні 2017 року і заявила про порушення термінів досудового розслідування в цілій низці інших кримінальних проваджень про напад на громадських активістів, як-от Стерненко, Устименко, Кузаконь, Турський, Федоренко.

Члени комісії дізналися, що в багатьох кримінальних провадженнях були ініційовані службові розслідування в зв'язку з бездіяльністю правоохоронних органів, а інші досудові розслідування закінчилися нічим.

ТСК звернула увагу на необхідність суттєвої активізації зусиль правоохоронних органів для розслідування нападів на громадських активістів та передачі справ до судових органів.

Голові Верховної Ради доручається скерувати звіт ТСК у Кабмін, Генпрокуратуру, СБУ, Нацполіцію, МВС із метою перевірки викладеної інформації та проведення необхідних заходів.

Нагадаємо, 31 липня 2018 року в центрі Херсона Катерину Гандзюк облили кислотою. 4 листопада вона померла в лікарні.

Після смерті Гандзюк у Верховній Раді створили тимчасову слідчу комісію для розслідування нападів на громадських діячів. ТСК очолив позафракційний народний депутат Борислав Береза.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram