ГоловнаПолітика

Зеленський підписав указ про розвиток туризму в Чорнобильській зоні

Президент вважає, що Чорнобиль може стати "точкою зростання" і "туристичним магнітом".

Зеленський підписав указ про розвиток туризму в Чорнобильській зоні
Фото: Макс Требухов

Президент Володимир Зеленський підписав указ про розвиток туризму в Чорнобильській зоні.

"Указ стане початком перетворення зони відчуження на одну з точок зростання нової України. Передусім ми створимо «зелений коридор» для туристів і приберемо передумови для корупції", - цитує Зеленського пресслужба глави держави.

Передбачається створити нові туристичні маршрути, зокрема водні, побудувати нові КПП і відремонтувати нинішні, скасувати зайві заборони та обмеження, серед іншого на відеозйомку, поліпшити мобільний зв'язок у Зоні, популяризувати Чорнобиль на міжнародних заходах.

"Досі Чорнобиль був негативною частиною бренду України. Настав час це змінити. Чорнобиль - це унікальне місце на планеті, де природа відроджується після світової техногенної катастрофи, де є справжнє «місто-привид». Ми повинні показати це місце світові: науковцям, екологам, історикам, туристам", - сказав Зеленський.

На його думку, указ сприятиме перетворенню Зони на "науковий і туристичний магніт" без корупції та зайвих заборон.

Крім того, Україна планує надати можливість проводити в Чорнобильській зоні навчально-тренувальні заходи щодо запобігання та ліквідації аварій для партнерів із країн ЄС і НАТО.

Нагадаємо, що 10 липня на Чорнобильській АЕС здали в експлуатацію новий саркофаг, який буде експлуатуватися протягом щонайменше 100 років.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram