ГоловнаПолітика

Порошенко: Військовий парад - це можливість віддати данину поваги своїй армії

Лідер партії "Європейська солідарність" прокоментував рішення президента Зеленського замінити парад преміями.

Порошенко: Військовий парад - це можливість віддати данину поваги своїй армії
Фото: Михаил Палинчак

Рішення проводити військовий парад на День Незалежності України чи ні - це право президента України, Верховного Головнокомандувача Збройних сил, яке залежить від його пріоритетів.

Про це заявив п'ятий президент України, лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко, коментуючи в студії Прямого каналу інформацію про скасування параду президентом Зеленським на користь виплати премій особовому складу ЗСУ.

"Військовий парад - це не тільки час і подія, коли армія звітує перед народом про дистанцію, яку вона пройшла за рік з попереднього параду, що надзвичайно важливо. Це подія, коли й народ має можливість віддати данину поваги своїй армії. І це коли на сьогоднішній день армія і воїни є найбільш шанованим і поважним державним інститутом, який має найбільшу довіру народу України. Я вважаю, що позбавляти людей цього було б не дуже далекоглядно", - заявив він.

"Але президент Зеленський як Верховний Головнокомандувач Збройних сил України має повне право приймати рішення - проводити парад чи ні. Це залежить від пріоритетів пана Зеленського. У мене в пріоритетах була держава. У мене пріоритетом, ви пам'ятаєте, крім мови, крім віри, крім децентралізації, була армія. Я вважав, що це абсолютно необхідно - забезпечувати розвиток армії", - додав Петро Порошенко.

Він також повідомив, що проведення параду коштувало набагато менше грошей, оскільки найбільш затратні заходи були скасовані.

"Я навмисно всі дорогі задоволення скасував, серед іншого повітряний парад, де потрібно було велику кількість пального, інші речі. Форму, яку видавали на парад, видавали все одно. Це в умовах забезпечення. Техніку та паливо - це, зокрема, і навчання", - наголосив Порошенко.

Петро Порошенко також повідомив, що грошові премії до Дня Незалежності отримували й учасники параду, і бійці в зоні проведення бойових дій.

"Я цілком вітаю ініціативу, щоб підтримати грошовим забезпеченням нашу армію. Коли я був обраний президентом 2014-го, то снайпер спецназу, мобілізований на лінії фронту, отримував грошове забезпечення 600 гривень на місяць. На сьогодні той самий снайпер отримує забезпечення понад 29 тисяч гривень на місяць! І це той індикатор ставлення, яке демонструє наша команда до українського воїна", - наголосив Порошенко.

Нагадаємо, минулого року на День Незалежності в Києві пройшов військовий парад "Марш нової армії". У ньому взяли участь понад 4 тисячі військовослужбовців і близько 250 одиниць військової техніки, зокрема 17 основних бойових танків, 40 БМП, БТР і броньованих машин, понад 50 артилерійських систем, близько трьох десятків зенітно-ракетних комплексів, серед іншого високоточна ракетна зброя "Вільха". Крім того, під час параду над Києвом пролетіли 29 вертольотів і літаків.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram