ГоловнаПолітика

На саміті Україна-ЄС не погодили ключових позицій з приводу санкцій і "Північного потоку-2"

Але сам саміт уже є позитивним фактом, вважає експрезидент.

На саміті Україна-ЄС не погодили ключових позицій з приводу санкцій і "Північного потоку-2"
Фото: eurosolidarity.org

Саміт «Україна-ЄС», який відбувся в Києві, як такий є позитивним фактом, однак у його підсумковому документі не зафіксовано ключових позицій розвитку подальшої співпраці нашої держави з європейськими партнерами. Про це п'ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» заявив в ефірі телеканалу «Україна», коментуючи перебіг і документи, підписані за підсумками переговорів.

«Позитивним є той факт, що саміт відбувся. Тому що було багато пропозицій, щоб саміт проводити в грудні або в лютому наступного року. Але я категорично не допускаю того, щоб ми дозволяли у відносинах України і Євросоюзу великі перерви», - констатував Порошенко.

Він зазначив, що на саміті підписано документи, які розроблялися його командою ще рік-два тому. «Позиції з розвитку причорноморського узбережжя, приазовського узбережжя, позиції підтримки децентралізації дуже важливі в поточній роботі. Позитивно і те, що схвалена чітка позиція підтримки України у війні проти країни-агресора, проти Російської Федерації. Мені приємно, що ми продовжили ту лінію, яка була запропонована мною рік тому. Мова йде про наступні після плану «Східного партнерства» кроки «Чотирьох союзів», - підкреслив Порошенко.

«Це союз Митний, союз Енергетичний, Шенгенський і Цифровий. Що вони дають простим людям? Цифровий союз дає безкоштовний роумінг у всіх країнах Євросоюзу. А це разом з безвізом надзвичайно важливо. Союз Енергетичний - це енергетична безпека нашої держави. Союз Митний і Шенгенський дають свободу пересування для громадян і товарів», - пояснив лідер партії «Європейська Солідарність».

Але не вдалося досягти ключових домовленостей, зазначив Порошенко. «Перше, що не вдалося зробити - це визначити шляхи поглиблення санкцій. Була заява щодо моряків. Але ми підготували «азовський пакет» санкцій. Якщо Путін не звільняє моряків - це повинна бути відповідна реакція Євросоюзу і відповідне покарання. Санкції - це не інструменти покарання. Це інструменти тиску за зобов'язаннями виконання рішень арбітражу щодо українських моряків, котрі були виграні відповідно до моїх директив», - нагадав Порошенко.

Він також наголосив на відсутності в підсумковому документі позиції з приводу будівництва «Північного потоку-2». «Не вдалося також домогтися, щоб в підсумкову декларацію включили питання «Північного потоку-2». А до кінця 2019 залишається все менше часу», - зазначив Петро Порошенко.

Лідер «Європейської Солідарності» також пояснив, що для реалізації ініціативи «Чотирьох союзів» потрібно мати не декларативні заяви, а дорожню покрокову карту.

«Ми готові допомагати Україні, ми - державники, і ні в якому разі для нас позиція «Що гірше, то краще» не може бути прийнятною. Програма, яка передбачає кооперацію з ЄС, вимагає клопіткої фактично цілодобової роботи, до якої я закликаю і парламент, і уряд, і президента. Той факт, що ми сьогодні знову не виступаємо єдиною командою, є поганою послугою Україні, команда якої повинна сприйматися так, як сприймалася наша делегація в ПАРЄ», - переконаний Петро Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram