ГоловнаПолітика

Суд над Трухановим відхилив один з головних доказів слідства

Зокрема, мова йде про експертизу вартості будівлі, за яку міськрада нібито заплатила вдвічі дорожче.

Суд над Трухановим відхилив один з головних доказів слідства
Фото: Макс Левин

Суд у справі заводу "Краян", в якій фігурує мер Одеси Геннадій Труханов, визнав неприпустимими низку доказів, зокрема, експертизу щодо вартості будівлі, за яку міськрада, за версією слідства, заплатила вдвічі дорожче.

Про це стало відомо під час засідання Малиновського райсуду Одеси, який оголошує вирок, передає УП.

Адвокат Труханова Олександр Лисак підтвердив, що мова йде про експертизу, яка встановила вартість будівлі.

"Там експерти збирали докази, які взагалі заборонено експерту робити. Крім того, огляд місця події проведено з істотним порушенням, а сама експертиза є похідним від цього", - пояснив адвокат.

Захист стверджує, що визначити ринкову вартість в умовах нестабільного ринку неможливо і немає методичної бази для експертів з визначення ринкової вартості.

"Треба було проводити судово-економічну експертизу, яка визначає суму заподіяної шкоди (в матеріалах справи є будівельно-технічна і оціночно-будівельна експертиза - ред.)", - сказав Лисак.

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі сказали, що вважають експертизу вартості вкрай важливим для справи доказом.

Неприпустимим доказом суд також назвав повідомлення про підозру Геннадію Труханову та кільком його ймовірним спільникам.

Захист стверджує, що меру про підозру повідомив слідчий, який не був на це уповноважений. Тому, на думку адвоката, Труханов взагалі не отримав статусу підозрюваного і обвинуваченого.

Нагадаємо, Труханову і ще низці підозрюваних закидають розкрадання 185 млн гривень в період з липня по грудень 2016 року. Схему реалізували під виглядом купівлі будівлі збанкрутілого заводу "Краян" за свідомо завищеною ціною.

Зазначену будівлю менш ніж за два місяці до ухвалення рішення Одеською міською радою про її купівлю за 185 млн гривень було придбано іншою фірмою за 4 млн гривень і внесено в статутний капітал ТОВ "Еліт Девелопмент". Однак, незважаючи на це, Труханов і його заступник на погоджувальній раді і на позачерговій сесії міськради повідомили депутатам неправдиву інформацію: мова нібито йшла тільки про згоду на купівлю, а не про угоду.

Крім того, необхідність купівлі була обґрунтована нібито реалізацією проекту "Європейська мерія", якого насправді не існувало.

Зрештою приміщення купили за 185 млн гривень - завищеною більш ніж удвічі ціною, проте ці кошти були арештовані за клопотанням антикорупційних органів.

Обвинуваченими є чинний мер Одеси Геннадій Труханов, його заступник, голова постійної комісії з питань комунальної власності Одеської міськради, директор департаменту комунальної власності Одеської міськради, його заступник, директор приватної компанії-продавця будівлі, представник компанії продавця будівлі, оцінювач.

Усім закидають ч. 5 ст. 191 (розкрадання), а продавцю будівлі - ще ч. 1 ст. 205 і ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 209 (фіктивне підприємництво та замах на відмивання грошей).

Труханову може загрожувати 12 років позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram