ГоловнаПолітика

Нацрада: покарати за телеміст з РФ можна тільки після ефіру

"Нацрада має право реагувати виключно на факт".

Нацрада: покарати за телеміст з РФ можна тільки після ефіру
Фото: nrada.gov.ua

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення зможе відреагувати на порушення закону українськими ліцензіатами тільки за фактом таких порушень.

Про це заявила перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим'юк, передає "Інтерфакс-Україна".

"Українське законодавство передбачає штрафні санкції для тих, хто поширює цей сигнал, для провайдерів, про що їм нагадуємо. На жаль, санкції за ретрансляцію для мовника парламент втратив. Нацрада, однак, буде реагувати на порушення в ефірі, якщо він відбудеться. Хочу сподіватися на те, що журналісти не стануть здійснювати професійне самогубство і обслуговувати цинічних політиків", - сказала вона.

Герасим'юк пояснила, що провайдери ризикують отримати штрафи в розмірі 25% вартості ліцензії провайдера за трансляцію телемосту з телеканалом "Росія 24", а українські телеканали - за порушення галузевого законодавства.

"Нацрада має право реагувати виключно на факт. Сьогодні у нас є тільки повідомлення в соцмережах, ролик, поширений російським телебаченням, і повідомлення на сайті каналу. Але Нацрада може реагувати на поширення інформації виключно в ефірі телеканалу", - підкреслила Герасим'юк.

Діяти наперед і як-небудь запитувати у телеканалу інформацію про запланований ефір Нацрада не має права, оскільки це може бути трактовано як цензура.

"Нацрада зможе відреагувати тільки тоді, коли ефір відбудеться. Тоді його потрібно буде відмоніторити і вказати на порушення українського закону", - підкреслила Герасим'юк.

Нагадаємо, 12 липня український телеканал NewsOne, пов'язаний з кумом Путіна Віктором Медведчуком, зібрався 12 липня провести двогодинний телеміст з "Россией 1" під назвою "Треба поговорити" за прикладом телемосту між СРСР і США, який провели в 1985 році.

Секретар РНБО Олександр Данилюк назвав такі дії провокаційними і підкреслив, що в цій ситуації Україна "повинна реагувати впевнено, без зайвих емоцій і паніки". Він додав, що в Раді нацбезпеки вже працюють над рішеннями.

Президент Володимир Зеленський також визнав пропозицію провокацією, "дешевим піар-ходом перед виборами" і запропонував Путіну "поговорити" в Мінську, за участю президента США Дональда Трампа, прем'єр-міністра Великобританії Терези Мей, канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Емануеля Макрона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram