ГоловнаПолітика

Центрвиборчком повідомив "Слугу народу" про подвійне громадянство чотирьох кандидатів

Раніше кандидат Куницький підтвердив наявність у нього ізраїльського паспорта, ще одного - партія виключила зі списку.

Центрвиборчком повідомив "Слугу народу" про подвійне громадянство чотирьох кандидатів
Фото: Макс Левин

Центральна виборча комісія України повідомила партію "Слуга народу" про подвійне громадянство чотирьох кандидатів у нардепи від політсили. Про це заявив заступник глави ЦВК Євген Радченко в інтерв'ю "Цензор.НЕТ", опублікованому 6 липня.

За його словами, мова йде про Олександра Куницького, Андрія Холодова, Михайла Соколова та Валерію Божик.

"ЦВК направила дані про громадянство та інших життєвих обставин чотирьох кандидатів від партії "Слуга народу". Це Куницький, Холодов, Соколов і Божик. Справа в тому, що багато політичних партій розповідали, що вони будуть чистити списки. І ЦВК не має компетенції або підстав перевіряти законність набуття або позбавлення подвійного громадянства. Це не наша компетенція, це нехай органи перевіряють, чи було громадянство придбано законним чином, не було, є воно взагалі чи ні. Ми просто отримали інформацію від небайдужих громадян і надали її політичним партіям, які заявляли про те, що вони ще не закрили з'їзди", - розповів Радченко.

Він також повідомив, що ЦВК може тільки повідомити партії про цю інформацію.

"Ми просто надали інформацію. Це вже політична відповідальність партії, яка спочатку говорить, що у нас всі хороші, білі, пухнасті, а потім будемо вичищати списки, потім пост-праймериз ... ЦВК направила листи в політичну партію "Слуга народу". Нехай розбираються", - підкреслив заступник голови ЦВК.

Раніше сьогодні повідомлялося, що партія "Слуга народу" на закритому з'їзді виключила зі списку сім кандидатів у народні депутати. Серед них - Михайло Соколов, він балотувався в 99 окрузі в Кропивницькому.

Олександр Куницький, який балотується від партії "Слуга народу" в округу №169 в Харкові, раніше підтвердив, що з 12 років є громадянином Ізраїлю.

У Законі України "Про вибори" немає пункту про подвійне громадянство, потрібно бути громадянином України і проживати в Україні протягом останніх п'яти років. Однак відповідно до статті 4 Конституції, в Україні існує єдине громадянство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram