ГоловнаПолітика

Зеленський запевняє, що "працює вдень і вночі" для звільнення українських моряків

Президент виступив на заходах з нагоди дня ВМС України.

Зеленський запевняє, що "працює вдень і вночі" для звільнення українських моряків
Фото: twitter.com/zelenskyyua

Президент Володимир Зеленський стверджує, що він і його команда роблять все для того, щоб повернути в Україну захоплених Росією в Керченській протоці моряків.

Про це глава держави сказав в Одесі під час участі в заходах з нагоди дня ВМС України і початку українсько-американських командно-штабних навчань Сі Бриз-2019, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Сьогодні тут присутні сім'ї наших полонених моряків, і я вклоняюся вам за вашу мужність і витримку. Не буду багато говорити. Повірте, ми працюємо і вдень, і вночі, щоб повернути наших моряків додому. І я особисто роблю все, щоб слова про повернення нарешті перетворилися на міцні обійми з вашими хлопцями", - заявив Зеленський.

Нагадаємо, в середині червні Зеленський зустрівся з сім'ями захоплених Росією українських моряків. Президент заявив, що тримає ситуацію на контролі і висловив надію, що кроки, які зараз робляться, найближчим часом дадуть можливість повернути моряків.

25 травня Міжнародний трибунал з морського права ООН ухвалив, що Росія повинна звільнити всіх українських моряків, які були взяті в полон в листопаді 2018 року, і повернути три кораблі. Росія заявила, що не буде виконувати вимоги Міжнародного трибуналу.

Увечері того ж дня Московський суд розглянув апеляційні скарги військовополонених українських моряків і відхилив їх. Суд залишив всіх українських військовополонених моряків під вартою до кінця липня.

Замість того, щоб відзвітувати про виконання вимог трибуналу, 26 червня МЗС РФ направило ноту до Міністерства закордонних справ України. Суть пропозиції від російського міністерства - надання Україні письмових гарантій участі в продовженні кримінального переслідування моряків "відповідно до російського законодавства".

Спецпредставник США з питань України Курт Волкер назвав пропозицію РФ щодо моряків пасткою.

Російські силовики захопили три українські військові кораблі в нейтральних водах Чорного моря 25 листопада 2018 року. Екіпаж двох катерів і буксира (24 людини) доставили до Сімферополя, де підконтрольний Росії суд заарештував всіх українців. Наступного дня моряків перевезли в Москву, де вони і перебувають досі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram