ГоловнаПолітика

Кандидат від "Слуги народу" по округу в Харкові підтвердив подвійне громадянство

ЦВК перевіряє наявність подвійного громадянства в Куницького.

Кандидат від "Слуги народу" по округу в Харкові підтвердив подвійне громадянство
Фото: Alexander Kunitsky/facebook

Олександр Куницький, який балотується від партії "Слуга народу" по округу №169 у Харкові, підтвердив, що з 12 років є громадянином Ізраїлю.

Про це він заявив 6 липня на зустрічі з виборцями в Харкові, передає UA:Харків.

"Я емігрував зі своїм батьком у 12 років до Ізраїлю.  2002 року вступив на службу в армію Ізраїлю. Чим я дуже пишаюся. 2005 року, після армії, я повернувся в Україну. Відтоді я мешкаю в Україні", - сказав Куницький.

Кандидат додав, що звернувся до посольства Ізраїлю із заявою про відмову від громадянства.

"З моменту подачі моєї заяви до ЦВК, я написав заяву до Генерального консульства Ізраїлю в Києві про відмову від ізраїльського громадянства", - додав Куницький.

Під час зустрічі кандидат прокоментував і те, що його 5 липня занесли до бази сайту "Миротворець".

"Додати мене на сайт "Миротворець" - це найкращий піар для мене та найяскравіший кінець для цього сайту. Оскільки, якщо я - сепаратист зі своєю діяльністю, тоді кожен може завтра там виявитися", - сказав Куницький.

Як розповів представник громадянської мережі "Опора" Микола Зінченко, для реєстрації кандидата на вибори до парламенту потрібно, щоб він був громадянином України:

"У Законі України "Про вибори" зазначено, що балотуватися можуть ті кандидати, які є громадянами України і проживають на території України останні 5 років, на цій підставі його зареєстрували. Є вичерпний перелік пунктів, де вказано, на яких підставах можуть зняти з реєстрації кандидата в депутати. Там немає пункту, що кандидат має подвійне громадянство. Якщо йти за формалізмом закону, то немає підстав. Але ці питання мають вирішувати суди й ЦВК".

Згідно зі статтею 4 Конституції, в Україні існує єдине громадянство.

У статті 76 говориться: народним депутатом України можна обирати громадянина України, який на день виборів досяг 21 року, має право голосу та проживає в Україні протягом останніх 5 років, не має судимостей.

Про подвійне громадянство Куницького заявив нардеп Андрій Денисенко 28 червня. Свою перевірку за цим фактом почала Центральна виборча комісія. Станом на 6 липня Куницький залишається кандидатом у депутати.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram