ГоловнаПолітика

Фракції Ради гарантували мінімум 240 голосів за Виборчий кодекс, - Парубій

Підтримку цього законопроєкту підтвердили чотири партії.

Фракції Ради гарантували мінімум 240 голосів за Виборчий кодекс, - Парубій
Андрей Парубий
Фото: Макс Требухов

Фракції Верховної Ради "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", фракції Радикальної партії і "Самопомочі" мають намір підтримати проєкт Виборчого кодексу (№3112-1).

Про це повідомив журналістам спікер парламенту Андрій Парубій, передають "Українські новини".

"Підтримку цього законопроєкту підтвердили і БПП, і "НФ", і Радикальна партія, і "Самопоміч"... Я дуже розраховую і на допомогу "Батьківщини", - зазначив він.

Парубій також повідомив, що Рада має намір проголосувати за проеєкт кодексу 11 липня.

"Я говорив з усіма головами фракцій. Вони навіть мені називали кількість депутатів, які голосуватимуть від їхніх фракцій. Кількість депутатів, які гарантують, що будуть у Києві в сесійній залі. Поки що в мене 240 (голосів, - ред.)", - підкреслив Парубій.

Нагадаємо, Виборчий кодекс ухвалили в першому читанні в листопаді 2017 року мінімально необхідною кількістю голосів. Він об'єднав положення п'яти законів: про вибори президента, про вибори народних депутатів, про місцеві вибори, про Центрвиборчком і про державний реєстр виборців.

Кодекс розробляли на базі проєкту, підготовленого робочою групою під керівництвом Юрія Ключковського та зареєстрованого ще в березні 2010 року. Тоді над ним працювали провідні фахівці з виборчого законодавства, документ отримав позитивний висновок Венеціанської комісії. Кодекс передбачає відмову від мажоритарної системи виборів і перехід на пропорційну з відкритими партійними списками.

У травні 2019 року профільний комітет Ради схвалив проєкт Виборчого кодексу до другого читання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram