ГоловнаПолітика

Питання отримання влади не повинно вирішуватися за рахунок державних інтересів, - Сергій Мещеряк

Політичні сили і суспільство повинні визначити "червоні лінії", які не можна перетинати в політичному процесі, вважає експерт.

Питання отримання влади не повинно вирішуватися за рахунок державних інтересів, - Сергій Мещеряк
Сергей Мещеряк
Фото: Макс Требухов

Правознавець-міжнародник Сергій Мещеряк вважає, що політичні сили і суспільство повинні дійти згоди і визначити "червоні лінії", які не можна перетинати в політичному процесі. Про це він заявив на круглому столі на тему "Основне питання політичної системи сучасної України”, який відбувся в Інституті Горшеніна.

“Суспільство повинно аналізувати і давати оцінку будь-якій політичній силі чи уряду, спираючись на дуже простий критерій: яким чином політсила використовує владу? Вона використовує владу в інтересах суспільства і для його розвитку чи для власного збагачення? У цьому контексті важливим аспектом є співвідношення політичного життя і національних інтересів. Не потрібно забувати, що в Україні зараз політичний цикл відбувається під час агресії РФ. І питання підтримки або отримання влади не може вирішуватися за рахунок національних інтересів. У цьому контексті для будь-якого уряду або партії дуже важливі дві речі: консолідація суспільства і мобілізація ресурсів. Таким чином, політичні сили і суспільство повинні дійти згоди про те, які "червоні лінії" не можна перетинати в політичному процесі", - сказав експерт.

На думку Сергія Мещеряка, зовнішньополітичні дії повинні мати практичні наслідки щодо країни-агресора.

“Це передусім питання, пов'язані з державним суверенітетом і територіальною цілісністю. Якщо ми дивимося на зовнішню політику, то вона повинна захищати національні інтереси, і зовнішньополітичні дії повинні не тільки демонструвати стосовно держави-агресора якісь суто символічні дії, а повинні мати практичні наслідки", - підкреслив Сергій Мещеряк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram