ГоловнаПолітика

У Раді назвали дату голосування за Виборчий кодекс - 11 липня

Напередодні відбудеться засідання правового комітету, на якому підготують збалансований проєкт кодексу.

Фінальне голосування за Виборчий кодекс за відкритими списками має відбутися напередодні позачергових виборів у Верховну Раду - пленарного четверга, 11 липня.

Про це в коментарі РБК-Україна повідомив доповідач про Виборчий кодекс, народний депутат Олександр Черненко.

За його словами, в середу, 10 липня, має відбутися засідання правового комітету, на якому будуть готувати збалансований проєкт кодексу.

"Спочатку треба розглянути всі правки. Оскільки всі правки відхиляються, потрібно повернутися до низки поправок. Очевидно, що потрібно провести засідання комітету. Фінальне голосування має відбутися наступного четверга. Раніше не буде", - пояснив Черненко.

Нагадаємо, Виборчий кодекс ухвалили в першому читанні в листопаді 2017 року мінімально необхідною кількістю голосів. Він об'єднав у собі положення п'яти законів: про вибори Президента, про вибори народних депутатів, про місцеві вибори, про Центрвиборчком і про Державний реєстр виборців.

Кодекс розробляли на базі проєкту, підготовленого робочою групою під керівництвом Юрія Ключковського та зареєстрованого ще в березні 2010 року. Тоді над ним працювали провідні фахівці з виборчого законодавства, документ отримав позитивний висновок Венеціанської комісії. Кодекс передбачає відмову від мажоритарної системи виборів і перехід на пропорційну з відкритими партійними списками.

У травні 2019 року профільний комітет Ради схвалив проєкт Виборчого кодексу до другого читання. На цей момент парламент розглянув уже 3000 поправок до нього (понад 65%) з 4568.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram