ГоловнаПолітика

Українські вибори з юридичного погляду є шоу, - Микола Сірий

"Ми маємо масований обман усередині країни, і ми наражаємо себе на серйозну небезпеку".

Українські вибори з юридичного погляду є шоу, - Микола Сірий
Николай Сирый
Фото: Макс Требухов

На думку юриста, старшого наукового співробітника Інституту держави і права НАН України Миколи Сірого, сьогодні і законодавство, і органи, які формують політичний процес і політичну систему, не виконують свою роботу. Внаслідок цього політичний процес в Україні має всі ознаки шоу. Про це експерт заявив на круглому столі на тему "Основне питання політичної системи сучасної України” в Інституті Горшеніна.

“Коли ми говоримо про те, що у нас не політичний процес, а шоу, ми насправді говоримо правду. І ця правда не є публіцистичною, тобто це суто юридичний висновок. Тому що вибори доти мають право називатися політичним процесом, поки вони мають всі елементи і ознаки політичного процесу. Якщо всіх елементів і ознак політичного процесу - чіткої програми, чіткої назви, чіткого політичного інструментарію - немає, то ми маємо мильну бульбашку. Ми маємо інструментарій шоу. Ми маємо масований обман всередині країни і ми піддаємо себе на серйозну небезпеку. Сьогодні, в 2019 році, ми зіткнулися з тим, що політичний процес переведений в шоу, і в цьому процесі дозволений весь набір шоу-інструментарію. З політичного процесу був вихолощений політичний інструментарій. Хтось при цьому називає це інноваціями, вважає, що ми таким чином "відкриваємо Америку". Але ні, це не нова сторінка і не інновації, це називається політичним шарлатанством. Це речі, які з консервативно-політичної точки зору можуть бути оцінені як явища негативного характеру", - сказав Микола Сірий.

Експерт також підкреслив, що будь-яка партія без ідеології і політичного обличчя створює передумови для виникнення корупції.

"Якщо до влади приходить партія, яка не має політичного обличчя, яка не має чіткої ідеології, то це найкращий ґрунт для корупції. Така політична сила починає самознищуватися корупційними процесами. Так відбувається тому, що немає ідеологічного інструментарію для управління, партія керує в ручному режимі, в режимі особистих зв'язків. У цьому режимі утримати тенденції корупції неможливо. І станом на сьогодні людство не створило інструментів ефективної протидії корупції в тому випадку, якщо суспільством починає керувати партія без ідеології і чіткого політичного обличчя", - підсумував Микола Сірий.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram