ГоловнаПолітика

Прессекретарка Зеленського відмовилася давати свідчення ГПУ (оновлено)

Мендель викликали в зв'язку з її заявою про обстріл українськими військовими мирних жителів на Донбасі.

Прессекретарка Зеленського відмовилася давати свідчення ГПУ (оновлено)
Юлия Мендель
Фото: пресс-служба президента

Пресссекретар президента Володимира Зеленського Юлія Мендель приходила на допит в Генеральну прокуратуру 1 червня, але свідчити відмовилася.

Про це "Українським Новинам" повідомило джерело в Генпрокуратурі.

Мендель викликали на допит у зв'язку з її заявою про обстріл українськими військовими мирних жителів на Донбасі.

"Під час допиту Мендель відмовилася давати свідчення, вказати джерело оприлюднених даних, зазначивши, що сам допит є політизованим і може бути використаний проти неї, хоча поставлені запитання не торкалися її особистого життя", - розповіли в ГПУ.

Раніше в ефірі одного з телеканалів Мендель сказала, що бувають випадки, коли українські військові, відповідаючи на провокації бойовиків на Донбасі, стріляють по цивільних об'єктах, внаслідок чого гинуть люди.

Оновлення. Генеральна прокуратура 3 липня направила в Офіс президента України запит щодо заяв прессекретарки глави держави Юлії Мендель. Пресслужба Генпрокуратури зазначає, що запит був направлений в рамках кримінального провадження від 29.09.2014. ГПУ просить Офіс президента підтвердити або спростувати висловлювання спікера Володимира Зеленського про те, що українські військові, відповідаючи на провокації бойовиків, обстрілюють цивільні об'єкти, внаслідок чого гинуть мирні жителі Донбасу.

Згідно з повідомленням, Мендель була викликана 1 липня в Генеральну прокуратуру для допиту в ролі свідка з метою роз'яснення її вищевказаних публічних висловлювань. Під час допиту вона відмовилася надавати свідчення, вказати джерело оголошеної інформації, зазначивши, що сам допит є політизованим і може бути використаний проти неї, хоча поставлені слідчим питання не належали до особистого життя, а були спрямовані на роз'яснення її дій як особи, уповноваженої оприлюднити офіційну позицію глави держави.

З огляду на це, під час досудового розслідування виникла необхідність отримання офіційної відповіді від Офісу президента щодо джерела інформації, яку від імені глави держави озвучила його прессекретар, що підлягає подальшій процесуальній перевірці.

"Зараз кримінальні провадження за заявами прес-секретаря президента не починалися", - уточнили в ГПУ.

Також ГПУ додає, що слова Юлії Мендель, ймовірно, будуть подані російськими представниками в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду як доказ нібито порушення законів і звичаїв війни Збройними силами України.

ГПУ уточнює, що зараз Слідчий комітет Російської Федерації розслідує понад 230 кримінальних справ щодо осіб, які брали участь у проведенні антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей.

"У рамках досудового слідства у цих справах незаконно заочно пред'явлено звинувачення близько 70 українським військовослужбовцям керівної ланки за нібито скоєні злочини, пов'язані з обстрілами об'єктів цивільної інфраструктури", - пояснює ГПУ.

Раніше Мендель заявила, що слова Зеленського про втрату Росією контролю над бойовиками на Донбасі були неправильно витлумачені, і визнала, що Офісу президента варто бути більш уважним до формулювань.

Нагадаємо, 30 квітня Зеленський оголосив конкурс на посаду свого прессекретаря. Через місяць він відібрав ТОП-10 кандидатів на цю посаду. На початку червня вибрав собі спікера - журналістку Юлію Мендель. Вона в різний час працювала на телеканалах ICTV, "Еспрессо-ТВ" і "Інтері". Кілька років як журналіст співпрацює з The New York Times. Також вона писала для українського Forbes і американського Politico.

Прессекретарем президента Петра Порошенка з 2014 року є колишній журналіст Святослав Цеголко, який з 2004 року працював на "5 каналі", що належить нинішньому голові держави.

Прессекретарем Віктора Януковича була Дарина Чепак, теж колишній журналіст.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram